Българското общество е тежко и опасно фрагментирано, а хората в

...
Българското общество е тежко и опасно фрагментирано, а хората в
Коментари Харесай

Георги Фотев: Българското общество е тежко и опасно фрагментирано

Българското общество е тежко и рисково фрагментирано, а хората в него не схващат другата позиция. Това уточни българският социолог Георги Фотев в изявление за bTV.

Според него израз на тази фрагментация е омразата в обществото, подозрителността и безотоговорното говорене.

" Много от тези хора, когато споделят изменник, те имат вяра, че това не е единствено изразителност. Това нещо е доста рисково и то не е от през вчерашния ден ", сподели Фотев, визирайки актуалната политическа рецесия в страната.

Георги Фотев е бележит български социолог и член на Европейската академия на науките и изкуствата. Чел е лекции в редица влиятелни задгранични университети, измежду които Московския, Атинския, Станфордския и Хайделбергския университет. През 2013 година възвръща Института по социология, а в интервала 1990-1991 година е министър на науката и висшето обучение.

По думите на Фотев ние все по-малко разбираме света, в който живеем и това би трябвало да бъде обсъждано.

" Ние сме влезнали в коренно нова обстановка, в която, откакто е демократична страната, рационалните решение би трябвало да се вземат от хората и те би трябвало да пазят доста деликатно полезностите. Тази фрагментация, за която приказвам, е израз на радикална рецесия на полезностите в това общество ", счита социологът.

Фотев отбелязва, че когато едно общество е фрагментирано се изисква говорене и политически дейности. Според него политиката като доста висша човешка активност изисква от този, който взима политическите решения, да дава отговор за всички и включително и за тези, които са негови съперници.

" Трябва да се опитваме да забележим произхода на цялото това нещо. Не можем да си фантазираме, че бързо можем да решим тези неща, само че светът е толкоз комплициран, че смисълът на цялата политическа работа е, в случай че можем да го създадем малко по-добре или да не стане по-лошо ", сподели социологът.

Фотев разяснява и обстановката към разногласието сред България и Република Северна Македония. Той цитира европейско проучване на полезностите от 2017 година, обхващащо 47 страни, в което той взе участие като народен шеф. Изследването открива, че тогава над 70% от българите утвърждават по категоричен метод не просто започване на договарянията с Република Северна Македония, а участие за страната в Европейски Съюз.

Само няколко години по-късно обаче следва ветото, наложено от България, за започване на договарянията за еврочленство на Скопие.

„ Тук незабавно се намесва една доста огромна тематика - по какъв начин се конструира и по какъв начин се ръководи публичното мнение “, споделя Фотев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР