Българският бизнес има - донякъде изненадващо - силно оптимистични очаквания

...
Българският бизнес има - донякъде изненадващо - силно оптимистични очаквания
Коментари Харесай

Българските фирми ще посрещнат 2018 г. изненадващо оптимистични

Българският бизнес има - ненапълно изненадващо - мощно оптимистични упования за 2018 година Според компании усъвършенстване ще има при продажбите, заетостта, вложения и средата като цяло. Това сочат резултатите от изследване на БТПП, осъществено измежду 602 компании от България. Анкетата е част от огромно бизнес изследване в Европа (European Economic survey – EES 2018), в което вземат участие над 50 хиляди компании от 23 страни.
62,7% от интервюираните български компании чакат бизнес климатът да се усъвършенства през идната година. Скокът в данните от края на 2017 до момента е забележителен – тогава на същото мнение са били 38 на 100. „ Причините за оптимизма се крият в постоянните макроикономически индикатори, намаляването на част от административната тежест, по-широкия достъп до финансиране. Фирмите са удовлетворени, че налозите не се подвигат, а вътрешният пазар се уголемява – хората у нас започнаха да харчат повече “, заключи обстановката ръководителят на БТПП Цветан Симеонов. Той обаче прикани политиците да отделят повече средства за избрани браншове единствено откакто в тях са сложени съответни цели за промени, тъй като другояче се получава „ наливане на вода в пустиня “.
Очакванията за износа също се усъвършенстват – съвсем 50% от компаниите считат, че продажбите им в чужбина ще набъбнат през 2018 година, а 42,3 на 100 не плануват смяна. Въпреки че упованията за продажбите в страната също бележат покачване, предприятията слагат незадоволителното търсене от вътрешния пазар като второто като най-голямо усложнение. Засилването на вътрешното търсене по-скоро ще докара до увеличение във вноса.
Около 39% от работодателите предсказват нарастване на заетостта при 22,5% с такова очакване предходната година. Според Симеонов растежът е малко мъчно разбираем поради острата липса на квалифицирани фрагменти, само че е допустимо да се дължи на облекчените условия за импорт на служащи от чужбина.
Още за упованията на българските компании за 2018 година и до каква степен съответстват те с тези на компаниите от други европейски страни прочетете в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР