Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Рилски

...
Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Рилски
Коментари Харесай

Днес почитаме паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец, считан за небесен покровител на целия ни народ. Празникът се свързва с преместването на неговите мощи от Рилския манастир до град Средец.

Великият български светец, който е и съвременник на царете Борис Първи, Симеон и Петър, е роден в края на 9 век край Дупница в фамилията на скромни и благочестиви родители. Приема монашеството и воден от влечението си към отшелническия живот, бъдещият светец се озовал в Рила планина, която тогава била дива и непристъпна. Там той се отдал на пост и усърдна молитва.

След гибелта си Свети Йоан се явил на своите възпитаници с молба мощите му да бъдат пренесени от Рилската обител в Средец. Това се случва на 19 октомври 980 година. През годините мощите са местени в Унгария и Велико Търново, с цел да бъдат върнати по време на турското иго назад в Рилската Света обител, където се пазят и до през днешния ден.

На този ден Софийската духовна семинария "Свети Йоан Рилски " празнува 116 години от основаването си. По случай патронния празник в храма, повдигнат в двора на духовната школа, ще бъде отслужена тържествена литургия, управлявана от Мелнишкия свещеник Герасим.

А архиерейският наместник на Смолянската духовна околия Негово високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави божествената света Литургия в храм "Св. Иван Рилски " в Девин в чест на небесния настойник на българския народ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР