Българската академия на науките ще присъди почетното звание Доктор хонорис

...
Българската академия на науките ще присъди почетното звание Доктор хонорис
Коментари Харесай

БАН ще присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Франческо Гуида


Българската академия на науките ще присъди почетното звание „ Доктор хонорис идея “ на проф. Франческо Гуида.

Тържествената гала ще се състои през днешния ден. По време на събитието проф. Франческо Гуида ще изнесе лекция на тематика: „ Италианското Рисорджименто и националното възобновление на Балканите през ХІХ век “.

Проф. Франческо Гуида е най-видният представител на италианската балканистика и един от най-авторитетните откриватели на Запад в региона на историческата балканистика и българистика през XIX и ХХ век. Той е постоянен професор по история на страните от Източна Европа на ново и най-ново време в Университета „ Рома тре “, шеф на Департамента по политически науки към същия университет, ръководител на Италианската асоциация за проучване на Европейския Югоизток (AISSEE), шеф на Междууниверситетския център за маджарски и централноевропейски проучвания (CISUECO) и на Италиано-румънския център за исторически проучвания (CeRISS), както и член на редица интернационалните и национални исторически сдружения.

Проф. Гуида е създател на 21 научни книги и на над 150 студии и публикации, измежду които са „ От Млада Европа до огромна Европа “ (2007 г.), „ Интелектуалците против демокрацията. Авторитарните режими в Европейския Югоизток (1933–1953) “, 2010 година От 2011 година ръководеният от проф. Гуида Департамент по политически науки към „ Рома тре “ поддържа тесни научни контакти с Института по балканистика с Център по тракология на Българска академия на науките. В резултат от взаимната работа бяха осъществени два двустранни контракта за научно съдействие – „ България, Италия и Балканите (1870–2010) “ (2011–2013 г.) и „ Италия и модернизацията на Балканите (ХІХ–ХХІ век) “ (2014–2016 г.). /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР