Българската академия на науките бе планирала изложение, което да свърже

...
Българската академия на науките бе планирала изложение, което да свърже
Коментари Харесай

Учени от БАН церят нелечими рани

Българската академия на науките бе възнамерявала ревю, което да свърже науката с бизнеса, само че то се измести заради акцията към ковид. Въпреки това Ви представяме някои от най-интересните научни патенти в тази сфера, тъй като сме уверени - епидемията ще премине, а хората, които се нуждаят от сходно лекуване, остават едни и същи. 

В рамките на акцията Българска академия на науките предложи два вида медикаменти против незарастващи рани, основани от учени на два института. Едните се вършат от проф. Петър Недков от Института по неорганична химия - известното лекарство носи името " Постнепрол ". Другото е на основата на слуз от охлюви и се основава от екипа на проф. Павлина Долашка. 

И двата вида лекарства третират рани от залежаване, които не се усъвършенстват в продължение на години. Проф. Недков, чиято активност през днешния ден не престават и други негови почитатели, е правил първите си медикаменти на котлон в Академията и ги е продавал там, тъй като Българска академия на науките не е имала нужните средства да заплати и да се пребори за патент. Самият той тогава споделя, че му потръгва, когато негови сътрудници се поинтересували от медикамента, тъй като при пожар потърпевш техен непосредствен. Малко по-късно бил оздравял. Днес лекарството му " Постнепрол " лекува десетки хора, като въпреки всичко не се продава в аптеките, само че Академията на науките изготвя от него за частни лица и за потребностите на " Пирогов ". Хора с рани от изгаряне също се повлияват извънредно добре, а цената е учудващо ниска - под 20 лв. за опаковка. Неофициално се разяснява, че в случай че тази разработка се поеме от огромните фармацевтични компании, тя ще стане по-скъпа за пациентите най-малко три пъти. Особено като се има поради, че лекарството на проф. Недков подкрепя и лекуването на гангрени. Едното от медикаментите умъртвява тъкани, а другото основава нова кожа.  

Доц. Павлина Долашка от Института по органична химия пък разчита на слузта на охлювите, с цел да извлече медикамент против рани от залежаване. В момента създават специфичен артикул - против варикозни рани. За първи път оценили това, което е основала, в Германия. И до момента в който в България към момента се чудели дали да я финансират, тя съумяла да грабне очите на немските професори и да показва купища фотоси, при които тежки декубитални рани са намалели.  

Всички оферти на Българска академия на науките за лечебни средства могат да бъдат видени по време на срещата " Наука и бизнес ". 

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР