Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 2462 кухненски

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 2462 кухненски
Коментари Харесай

Kакво ядат децата в лавките?

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) ревизира 2462 кухненски блокове към детски градини и учебни заведения, училищен бюфети и столове, оповестиха от организацията.

Проверките са били осъществени в интервала 24 септември - 11 октомври 2019 година на територията на цялата страна.

Възбранени и ориентирани за заличаване са 13,305 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини, 13,660 кг кашкавал, 4 кг брашно, 6,544 кг кренвирши, които не са създадени по Утвърден стандарт. 49,77 л безалкохолни питиета и 2,310 л айрян със сол също ще бъдат унищожени, защото не са позволени за предложение в детски градини и учебни заведения.

Инспекторите на организацията са издали 20 акта за административно нарушаване и 191 наставления.

В същия интервал са осъществени и 18 инспекции по сигнали на родители и консуматори в учебни столове и лавки, обекти вид " кухни майки " в градовете Бургас, Кюстендил, Пловдив и София-град. В учебни бюфети на територията Кюстендил и София е открито предложение на чипс с разнообразни усети, соленки, бисквити и кексчета, които са в противоречие с Наредба 8.

За откритите 57 опаковани храни са издадени наставления за прекъсването им от реализация и за осъществяване на образование на личния състав за прецизно съблюдаване на наредбата.

В учебен бюфет на територията на Пловдив е открито предложение на кроасани с какаов заряд, които не дават отговор на условията в наредбата, за което на шефа е връчен акт.

Проверките в обектите за детско и учебно хранене се правят целогодишно. Най-често установените несъответствия са на сградния фонд и софтуерно съоръжение или неприятно хигиенично положение в обектите, изчезнали термометри в хладилните уреди, не се афишират алергени в храните и предложение на храни, които не са създадени по одобрени стандарти, осведомят от БАБХ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР