България все още не е получила официален отговор на искането

...
България все още не е получила официален отговор на искането
Коментари Харесай

България налага вето на ембаргото на руския петрол, ако не получи 2 г. отсрочка

България към момента не е получила формален отговор на настояването си за изключване от налагането на ембарго върху доставките на съветски петрол от страна на Европейския съюз. Страната ни желае пролонгация от две години.

Това заяви ръководителят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски пред бТВ.

" Разговорите не престават. Българското държавно управление е решило да направи всичко допустимо да не поддържа тези наказания. Зависими сме от съветския нефт, който се рафинира в Бургас. Това задържа цените на равнищата, които са през днешния ден. В цяла Европа те са много по-високи ", сподели депутатът от " Продължаваме промяната ".

Той чака отговор от Брюксел до края на идната седмица. Ако това не се случи, сме подготвени за несъгласие върху решението на Брюксел.

Европейската комисия разгласи ембаргото тази седмица като част от пакета с най-тежки наказания против Русия поради спора в Украйна. За Унгария и Словакия бе дадена пролонгация за импорт от Русия до 2024 година Рибарски упорства, че за България би трябвало да важат същите причини като за тези две страни - няма по какъв начин до края на годината да се размени съветският нефт, защото рафинерията в Бургас е настроена софтуерно за неговата преправка.

„ Към момента сме безапелационни, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокала – да, най-вероятно ще наложим несъгласие (на решението за ембарго на съветския нефт – б.р.) “, бе безапелационен шефът на енергийната комисия в Народно събрание.

Той отхвърли да разяснява негативите на сходно решение, с думите, че сега „ сме се фокусирали на позитивите “.

Рибарски разяснява и различните доставки на съветски газ за България, които съгласно него нямало да костват двойно, а даже е допустимо да не са по-скъпи въобще.

Той отговори на рецензиите на ГЕРБ, че се връщат медиаторите при търговията с природен газ, че би трябвало да се разграничават медиатори и търговци.

" Фирмите като " МЕТ " търгуват от дълго време с природен газ. Доста огромни количества, десетки пъти над нашето годишно ползване. Прекъсване на доставките по дълготрайния контракт ни кара да се обърнем към такива търговци, Не бих споделил медиатори, те са снабдители, купуват го полутечен или по други тръбопроводи ", сподели Рибарски.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР