България трябва да има стабилно управление, което да застане на

...
България трябва да има стабилно управление, което да застане на
Коментари Харесай

Шах и мат: Киро и Асен прецакаха Херо Мустафа за кабинет „на всяка цена”

България би трябвало да има устойчиво ръководство, което да застане на пронатовски позиции и да отстоява атлантическите ползи на Балканите.

Това е дала да се разбере в серия от диалози с водачите на парламентарно показаните партии в новото Народно заседание Херо Мустафа, научи „ Филтър ”.

Позицията й е стимулирана от комплицираната интернационална обстановка, заплитането на войната в Украйна и нуждата от гарантирането на постоянен антируски отпор в България.

Администрацията във Вашингтон била обезпокоена от стабилната поддръжка, която партията на Костадин Костадинов получи на последните избори, откакто е ясно, че водачът на „ Възраждане ” не крие антиамериканската си реторика.

Дипломат номер едно на Съединени американски щати у нас към този момент е почнала сондажи с партийните водачи и била неприятно сюрпризирана от прибързаното решение на Кирил Петков и Асен Василев, които незабавно откакто схванаха, че „ Продължаваме промяната ”’ губи изборите в неделя вечерта, побързаха да разгласят, че няма да вземат участие в съставянето на съдружен кабинет с ГЕРБ.

Според хора от средите на „ Промяната ” двамата ученици на университета в Харвард са създали изказването с една-единствена цел – да изпреварят всевъзможни диалози с представители на властта във Вашингтон, тъй като са очаквали, че ще ги убеждават да вършат коалиция с Бойко Борисов, а техните креативен проекти в политиката били напълно разнообразни.

Прибързаните им решения провокирали отрицателни реакции в американското посолство, което оказа помощ съществено за лансирането им в българската политика. На процедура това им решение предиздвикало Херо Мустафа да форсира диалозите с останалите по-сериозни играчи у нас.

Най-вероятно другата партия, която съвсем несъмнено няма да одобри каквито и да било диалози с ГЕРБ, е Българска социалистическа партия. Соцлидерката Корнелия Нинова, която записа следващата си срамна загуба на парламентарни избори, изясни, че няма да одобри при никакви условия да работи с ГЕРБ.

Според нея Борисов и неговата партия трябвало да поемат политическата отговорност и да не се крият зад каквито и да било експертни и програмни кабинети или държавни управления на спасението.

Според самостоятелни наблюдаващи американците ще натискат най-вече представителите на „ Демократична България ” и „ Български напредък ” да показват национално отговорно отношение в комплицираната обстановка, от която намирането на излаз изисква старания и благосклонност от страна на по-антиглобалистка вълна, която е изключително мощна в Унгария, Италия, Чехия, Полша, а процесите имат своето съществено продължение във Франция и Германия.

Реклама

Според щатските дипломати усилването на позициите на „ Възраждане “ в България също се следяло с безпокойствие. Не е загадка, че водачът на „ възрожденците ” Костадин Костадинов неведнъж разгласи, че ще желае референдум за оставането на България В НАТО и Европейския съюз, ще се бори за запазването на българския лев като национална валута и за незабавното затваряне на американските бази у нас.

„ Именно тези бази ни трансформират в цел, което надали е огромното предпочитание на българския народ ”, съобщи Костадинов за „ Филтър ” преди три седмици.

Американската интервенция за решаването на комплицирания политически ребус у нас след изборите се очакваше от мнозина. Разбира се, най-вече са въпросителните, които ще съпътстват решенията на „ Демократична България ”.

Коалицията сред „ Да, България ” на Христо Иванов и ДСБ на Атанас Атанасов беше най-близко стоящата до „ Продължаваме промяната ”. Дори се говореше за вероятен общ блок сред трите партии.

Напоследък обаче връзките сред тях наподобяват прекомерно изстинали. Нещо повече – съпредседателят на „ Промяната ” Асен Василев даже заприказва в следизборната вечер за фундаментални разлики сред двете обединения, акцентирайки, че те са най-много в икономическите стратегии.

Подобно изстудяване поражда нови въпроси и ненапълно е им не за нормализиране на връзките сред ГЕРБ и „ Демократична България ”.

Лидерът на „ Да, България ” Христо Иванов в първото си изявление след изборите открехна леко вратата за някаква коалиция, въпреки да съобщи, че не би се присъединил в съюз с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Едва ли инцидентно обаче акцентира, че би трябвало да спрем да се замерваме с корупция и да дадем гаранции за без значение правораздаване, което най-вероятно значи премахване на основния прокурор Иван Гешев.

Най-интересната част от изявлението му бе заявката, че би взел участие във всички диалози за сформиране на кабинет. Освен това прикани президента Радев да свика същински съвещания за сформиране на кабинет и да играе по-активна роля в този развой.

Позицията на Христо Иванов загатва, че Демократична България е скат на някакъв вид взаимни отстъпки при опитите за сформиране на държавно управление, каквото може да се окаже невероятно да бъде формираме и при последващи избори, макар че тогава разграничителните линии сред партиите ще бъдат много по-размити.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР