България продължава да отделя по-малко пари за здравеопазване от средното

...
България продължава да отделя по-малко пари за здравеопазване от средното
Коментари Харесай

България изпреварва с малко Румъния по разходи за здравеопазване

България продължава да отделя по-малко пари за опазване на здравето от междинното равнище за Европейския съюз, само че е на осем позиции над опашката, изпреварвайки да вземем за пример Румъния, Гърция, Полша и Унгария. Според нов разбор на Евростат за държавните разноски на страните членки през 2015 година, българския бюджет за здраве е 5.5% от брутния вътрешен артикул (БВП), до момента в който междинният за Европейски Съюз е 7.2%.

Най-нисък е разходът за опазване на здравето в Кипър - 2.6% от Брутният вътрешен продукт, следван от Латвия (3.8%), Румъния (4.2%), Гърция (4.5%), Люксембург (4.6%), Полша (4.7%), Унгария (5.3%) и Естония и България с 5.5%. На челните места са Дания с 8.6%, Франция (8.2%), Австрия и Холандия с по 8% за здраве.

 <strong>Източник:</strong> Евростат
Източник: Евростат

Разбивката на разноските обаче демонстрира, че въпреки и България да отделя по-голям дял от Брутният вътрешен продукт за здраве от някои други страни, те не се разходват рационално. Реалната сума за пациентите тук в действителност е доста по-ниска.

Заради високия Брутният вътрешен продукт и дребния брой на популацията на Люксембург да вземем за пример, страната заплаща по над 4100 евро за здравето на всеки собствен жител и е водач по този индикатор в Европейски Съюз, до момента в който в България се падат по 343 евро на човек за здравно обслужване.

По разноски на глава от популацията България надминава само Румъния, която отделя с по 3 евро по-малко. Следваща се подрежда Латвия с 468 евро и Полша, Кипър и Унгария с 500-600 евро. В страните от челото на класацията самостоятелният бюджет за здраве е в порядъка на 3-4 хиляди евро, а междинното равнище за Европейски Съюз през 2015 година е малко над 2 хиляди евро.

Освен това цели 4% от общо 5.5% от Брутният вътрешен продукт от разноските на България за здраве са за болнична помощ. Този дял е по-висок само в Дания (6.1%), Англия (5.7%), Естония и Холандия (4.1%).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР