България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която

...
България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която
Коментари Харесай

МВнР отговори на Москва: България не участва в сценарии за нападение

България не взе участие в никакви сюжети за нахлуване против която и да е страна. Това обявиха от Министерство на външните работи в отговор на изказвания на съветската страна, че НАТО разполага бойна техника на територията на страната ни и в Румъния и се създават сюжети за удари на съветска територия, съобщи bTV. От външно министерство назовават голословни.

„ Всички ограничения в границите на Алианса целят усилване на отбранителния и възпиращия капацитет на източния фланг на НАТО, в отбрана на популацията и територията на страните членки. Мерките са отбранителни, пропорционални и в сходство с международноправните правила. Сигурността в Черноморския район е от предпочитано значение за националната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и възходящата милитаризация в района бе споделена от съдружниците на последната среща на външните министри на НАТО на 1-2 декември “, написа още в позицията.

На конференцията на външните министри на страните от НАТО на тематика " Черноморския район " преди два дни българският външен министър акцентира възходящото значение на Алианса в района и препотвърди нашата позиция на поддръжка за териториалната целокупност и суверенитета на двете някогашни руски републики.

Според Захарова военноморските сили на страните от НАТО настъпват все по-често до присъдружните пристанищата на Черно море. Москва регистрира и нарастване в броя на полетите на разследващи самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия.

“Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се създават сюжети, които допускат и плануват удари, в това число на съветска територия. Това провокира съществено безпокойствие у нас”, сподели Мария Захарова – представител на съветското външно министерство.

Москва не за първи път показва безпокойствие от увеличена военна активност на НАТО в района. Още преди два месеца съветски военни оповестиха, че страни от Алианса имат засилено наличие по суша и по море покрай границите на съветската федерация.

В края на октомври пък генералният секретар на Северноатлантическия контракт Йенс Столтенберг направи особено изказване в Одеса за огромно стратегическо значение на Черно море за НАТО и разгласи, че Алиансът усилва своето наличие там. Тогава той уточни Грузия и Украйна като сътрудници на НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР