Най-умният град на планетата е Цюрих. Най-голямото населено място в

...
Най-умният град на планетата е Цюрих. Най-голямото населено място в
Коментари Харесай

София губи позиции в световна класация за най-умните градове

Най-умният град на планетата е Цюрих. Най-голямото обитаемо място в Швейцария за пета поредна година оглавява влиятелната ранглиста, основана от Международния институт за развиване на ръководството (IMD), заяви.

Класацията обгръща 142 градове по света, оценявайки ги въз основа на стопански и софтуерен прогрес, както и по фактори, като резистентност, приобщаване и склонност за живеене.

От реформаторски интелигентни мрежи и футуристично 3D градско картографиране до устойчиви енергийни решения и безпроблемен публичен превоз, Цюрих остава в челните редици на цифровата промяна на градовете, определяйки нов стандарт за живот.

Но швейцарският град не е просто световен център на нововъведенията. Той се класира високо и като един от най-красивите градове в света.
Красивият Цюрих
Заобиколен от зашеметяваща планинска гледка, превъзходни езера и спокойни реки, Цюрих има обилие от естествени, исторически и културни забележителности. В сърцето му се намира остарелият град Altstadt - с неговите калдъръмени алеи, уютни питейни заведения, първокласни бутици и средновековни катедрали.

Градът също по този начин разполага с повече от 70 парка и градини и впечатляващите 150 галерии и музея, в това число известния Kunsthaus Zurich и Швейцарския народен музей.

За да оцените същински великолепието на Цюрих, би трябвало да се разноските по река Лимат, да се впуснете в картинно странствуване с лодка през Цюрихското езеро или да се изкачите на връх Уетлиберг за невероятна панорама към града.

Кулинарните запалянковци могат да се насладят на оживената гастрономическа сцена на Цюрих, която включва обичайни кафенета и повече от дузина заведения за хранене със звезди Мишлен. Отдайте се на декадентски швейцарски шоколад в Lindt Home of Chocolate или на апетитно фондю в швейцарския ресторант Chuchi в хотел Adler.

Безупречен набор от първокласни хотели красят града - от неотдавна открития Mandarin Oriental Savoy, който се обитава в исторически парцел на известния Paradeplatz, до Dolder Grand. Това е възвишен палат хотел, кацнал на върха на хълма Адлисберг, декориран с повече от 100 творби на изкуството.
Топ 10
В класацията на най-умните градове на планетата Цюрих е следван от норвежката столица Осло и Канбера в Австралия.

Не е изненадващо, че три от първите 10 града в ранглистата са в Швейцария, като Женева е на четвърто място, а Лозана - на седмо. Останалите топ градове са Сингапур, Копенхаген, Лондон, Хелзинки и Абу Даби.
Къде се намира София?
През 2024 година българската столица е класирана на 113 позиция в ранглистата. Спадът ѝ по отношение на предходната година е с две места, а по отношение на 2021 с цели 10, като тогава София заема 103 позиция в международен мащаб. През 2020 година пък тя е на 87-мо място в подреждането.

На 96 позиция през 2024 година се подрежда турската столица Анкара, а Истанбул е класиран на 110-о място. Под номер 100 е румънската столица Букурещ, а 102-ра е хърватската Загреб. На 120 място пък е Атина.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР