България има лекарства, които са дефицитни, заяви председателят на Асоциацията

...
България има лекарства, които са дефицитни, заяви председателят на Асоциацията
Коментари Харесай

Аларма: Има сериозен дефицит на лекарства

България има медикаменти, които са дефицитни, съобщи ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

Той уточни, че това може да се види в листата на уеб страницата на Агенцията по медикаментите, който обаче бил повърхностен.

По думите на Костов за някои медикаменти казусът е сериозен, а за други следва.

Той почерта, че пазарът не е естествен от 2020 година, когато е имало растеж при избрани медикаменти, а по-късно спад от 80% поради локдауна.

Тази година пък имаше голям растеж на нормалните респираторни болести поради изгубения имунитет и поради падналите маски, които разрешават по-лесно заразяване, означи Костов.

Той уточни и аргументите, които са свързани както със самите съставки, по този начин и с неналичието на кутии за медикаментите.

По негови думи към този момент няма презапасяване с медикаменти.

Костов даде образец с това, че единствено за един ден свещичките за висока температура могат да свършат. Той означи, че 40% от медикаментите се създават в Китай.

Над 250 медикаменти в аптеки в Германия не са налични, тъй като съществени съставки се създават в Китай и Индия, а доставките са затруднени. Костов предвижда, че този проблем ще пристигна и у нас.

Lupa.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР