България и Словения се присъединяват понякога към усилията на Полша

...
България и Словения се присъединяват понякога към усилията на Полша
Коментари Харесай

България се прилепва към антиджендърски фронт в ЕС

България и Словения се причисляват от време на време към напъните на Полша и Унгария да отстранен думата " джендър "  (gender) и " джендърско тъждество " (gender equality) от документите на Европейски Съюз, договаряни сред страните, написа през днешния ден брюкселското издание " ЕЮ Обзървър ". 

Диапазонът на документите е от неравенството в заплащането (gender pay-gap), през Истанбулската спогодба до цифровата политика, биоразнообразието, културата и външните работи. Изданието е забелязало, че такива терминологични конфликти е имало десетки пъти през годината. 

 

Дипломати споделили, че се подкопават триумфите от доста години старания за тъждество между половете. Мнозинството страни се опълчват, като най-силен отпор дават Нидерландия, Дания, Финландия, Швеция, Люксембург и Испания.

Така да вземем за пример, на 2 декември против думата " джендър " като противоречаща на нейната конституция, макар че тематиката е била за " равенството сред половете и човешките права като вътрешност на европейските полезности (gender equality and human rights are at the core of European values). Подозрението на страните от антиджендърския фронт са, че зад тази дума се крият LGBTIQ-общностите.

На 18 ноември относно равенството между половете в областта на културата немското председателство събра поддръжката в КОРЕПЕР на. Очаква се на днешното съвещание на постоянниите представители (КОРЕПЕР) са стане същото във връзка разискването на разпоредбите за капиталовата програма InvestEU.

Нидерландската министърка на просветата и културата Ингрид ван Енгелсховен дефинира казуса като " слон в стаята " по време на Съвета на Европейски Съюз на 3 декември, напомни " ЕЮ Обзървър ".  " Имам поради възходящата опасност за равенството сред половете и правата в европейската общественост: консервативни сили в нашия съюз неуморно подкопават главните европейски полезности ", сподели тя на сътрудниците министри в обществената сесия на срещата.  " Към сегашния миг към този момент не можем да приемем изтриване или омаловажаване на равенството сред половете или LGBTIQ в европейските текстове. Виждаме, че това се прави редовно през последните години ", съобщи тя.

На последния Европейски съвет предишния петък унгарският министър председател Виктор Орбан, подсилен от полския министър председател Матеуш Моравецки (който заради заболяване от коронавирус бе показан от чешкия министър председател Андрей Бабиш), оспори думата " джендър " в заключенията, отнасящи се до отношениятта на Европейски Съюз с Африка. Накрая 27-те страни се схванаха да не употребяват термина " джендърско тъждество " (gender equality), а просто да се базират на по-стар документ на Европейски Съюз за същото.

Холандският министър председател Марк Рюте по-късно съобщи пред националния си парламент: „ Изгубих там три часа, пробвайки се да намеря компромис, с цел да се запише терминът „ тъждество сред половете “ (gender equality) в текст за Африка. Не че някой беше срещу да приказваме за тъждество сред половете, само че този термин не биваше да се употребява, тъй като това беше срещу някакъв принцип в Унгария и Полша, тъй че не можеха да го одобряват. В последна сметка казусът се реши - тъй като по този начин става, - като се позовахме на документ отпреди две или три години, който съдържа термина „ тъждество сред половете “. В резултат на това успяхме да напуснем залата в петък следобед много по-късно от плануваното. 
Джендър против Мъже и Жени
Варшава и Будапеща настояват, че понятието " джендър " не попада в договорите на Европейски Съюз. Вместо него двете страни упорстват да се употребява изразът " тъждество сред мъже и дами ".

Полски посланик сподели: " Полша постоянно е подчертавала какъв брой значима е юридическата яснота и че би трябвало да се придържаме към договорните правила. Договорът за Европейски Съюз доста ясно написа не за джендърско тъждество, а за тъждество сред дами и мъже. Не виждаме потребност от предефиниране и не харесваме опитите да се прави това. Ще се придържаме към юридическите правила и няма да изобретяваме нови, изключително в случай че те може би пораждат неразбираеми тълкования и разнообразни проблеми в превода. "

Полският президент Анджей Дуда съобщи наскоро, че " ЛГБТ идеологията " е по- " разрушителна за индивида ", в сравнение с руският комунизъм. Десетки полски градове се оповестиха за " свободни от ЛГБТ зони ".

Орбан сподели преди два дни в Народното събрание на страната: " Трябва да бъде укрепен обичайният фамилен модел, а не джендъризмът ". Унгария отхвърли да тарифицира Истанбулската спогодба за битка против насилието над дами, а Полша съобщи, че ще отдръпна подписа си под нея. 

 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР