Българите, завършили ваксинационния си цикъл в чужбина, не могат да

...
Българите, завършили ваксинационния си цикъл в чужбина, не могат да
Коментари Харесай

Русенец, ваксиниран в чужбина, не може да си постави бустерна доза у нас

Българите, приключили ваксина ционния си цикъл в чужбина, не могат да си слагат трета бустерна доза у нас. С неуместния проблем се е сблъскал Борислав Иванов от Русе.

Мъжът е живял със фамилията си няколко години в Румъния, където са му сложени първите две дози от ваксина та против ковид. Връща се в родния си град и желае да си сложи бустерна доза. Оказва се, че ваксина ционният му цикъл в чужбина не може да бъде приет у нас съгласно осведомителната система, макар че той разполага с всички документи и европейски „ зелен документ “.

„ По каналния ред се свързах с персоналния си доктор, откъдето той ми изясни, че не попадам в системата, и ме посъветва да се съветвам с РЗИ. Свързах се с РЗИ в Русе, откъдето ми обясниха, че няма никаква алтернатива за регистрирането на хора, които са приключили ваксина ционния си цикъл, т.е. слагането на първа и втора доза в чужбина, и желаят да бъде сложена трета в България. Оттам ме посъветваха, в случай че въпреки всичко толкоз доста държа да ми бъде сложена трета доза, мога да бъдат записан в системата, като това ще се брои за първа доза на ваксина та. Това е парадокс “, споделя пред Бтв русенецът.

Той се свързва и с РЗИ-София, откъдето го препращат към „ Информационно обслужване “. Оттам излиза наяве, че системата им е създадена единствено с вид, който разрешава да се записва първа доза, сложена в чужбина, и втора в България. Казусът с бустерната доза обаче не попада.

„ Казаха ми не мога нищо друго да направя, с изключение на да изчакам. Което също е цялостен парадокс, защото на прага на нова вълна и България е на челните места по смъртност и непрекъснато ни убеждават по какъв начин би трябвало да си слагаме ваксини и трета доза, а страната не дава тази алтернатива за един огромен брой хора, които работят или учат в чужбина и по някаква причина са решили да се завърнат в България “, каза Борислав Иванов.

При тази обстановка той може да си сложи третата доза и в Румъния, само че счита, че това не е решение.

„ Тъй като съм от Русе, ми е доста елементарно да отида до такава степен. Но да кажем, че има хора, които са се ваксинирали в Австралия и са се завърнали в България. Това значи ли, че те би трябвало да се върнат назад в Австралия, с цел да си слагат трета доза? “, пита риторично русенецът.

От „ Информационно обслужване “ са обяснили още, че сега създават разновидността на системата, който да включва и този проблем.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР