Бъдещите устройства ще консумират по-малко енергия, запазвайки същата производителностЧипове на

...
Бъдещите устройства ще консумират по-малко енергия, запазвайки същата производителностЧипове на
Коментари Харесай

NanoRing транзистори обещават по-добри смартфони

Бъдещите устройства ще употребяват по-малко сила, запазвайки същата продуктивност

Чипове на Qualcomm с транзистори NanoRing може да навлязат в смарт телефоните в околните години

Американският разработчик на мобилни процесори Qualcomm възнамерява да сътвори смарт телефон въз основата на безусловно нов вид транзистори, известни все още като NanoRing, стана ясно през седмицата.

Транзисторите са главен конструктивен детайл на цялата модерна електроника. Но макар бурното развиване на технологиите, правилото на работа на транзисторите остават съвсем неизменен. Qualcomm дава обещание дребна софтуерна гражданска война с новия вид транзистор NanoRing.

По-рано тази година експерти на Qualcomm, Applied Materials и Synopsys създадоха математически модели на пет нови вида транзистори от последващо потомство. За разлика от сегашните електронни транзистори, в които главен детайл е силициевото „ ребро ”, пропускащо ток във включено положение, NanoRing работи по различен метод.

Новият транзистор съставлява „ сандвич ” от три силициеви правоъгълни канали. Всеки подобен канал е заобиколен от пласт диелектрик, затрупан с железен пласт на ръководещия електрод – пандиза. Подаването на електричество към пандиза трансформира напрежението на електрическото поле в силиция, което разрешава на тока да тече през него.

Но макар отличните резултати, получени в математическите модели, за пълностоен триумф към момента е рано да се приказва. Първите тествания на NanoRing ще стартират през 2018 година и в случай че са сполучливи, Qualcomm ще създаде смарт телефон с въз основата на новите транзистори.
още по тематиката
Очаква се сходни телефони да употребяват няколко пъти по-малко сила, спрямо настоящите сега устройства, като в същото време запазят същото високо равнище на продуктивност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР