Азиатските акции последваха Уолстрийт надолу днес, докато доларът запази ръста

...
Азиатските акции последваха Уолстрийт надолу днес, докато доларът запази ръста
Коментари Харесай

Днес азиатските акции последваха спада на Уолстрийт

Азиатските акции последваха Уолстрийт надолу през днешния ден, до момента в който доларът резервира растежа си от през вчерашния ден, откакто съвещанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) и идните данни за инфлацията в Съединени американски щати изнервиха вложителите.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI се намали с 1.2% в ранната азиатска сесия - след спад от 1.5% на хонконгския показател, намаляване от 0.8% на австралийския главен показател и спад от 1.6% на южнокорейския показател KOSPI.

Японският Nikkei регистрира намаляване от 1.2%.

Акциите на търгуваните в Хонконг софтуерни колоси бяха наранени тежко, като техният подиндекс отвори с намаляване от 2.9%. Търгуваните в Хонконг акции на Alibaba поевтиняха с 3.3%, откакто нейното поделение Ant Group разгласи, че няма проекти да реализира първично обществено предложение (IPO).

Това беше като реакция на появили се медийни изявления, че Пекин е одобрил повторна процедура по IPO за компанията, осведоми Ройтерс.

Търгуваните в Съединени американски щати акции на поевтиняха с 8.1% през вчерашния ден.

Пазарните настройки в Китай пострадаха от обновените ограничавания в Пекин и Шанхай след появяването на нови случаи на COVID-19. Множество региони в Пекин затварят развлекателните заведения, а множеството поданици на Шанхай още веднъж ще бъдат тествани за предотвратяването на ново експлоадиране на болестта.

Вчера ЕЦБ постави завършек на траялата дълго време стратегия за тласъци и разгласи, че през идващия месец ще вдигне лихвите за първи път от 2011 година, което ще бъде последвано от евентуално по-голям ход през септември.

Решението на ЕЦБ беше значително предстоящо, само че вероятността за по-голямо покачване на лихвите през септември натежа над пазарните настройки. Икономиката на еврозоната се бори със забавящия се напредък и възходящата инфлация, откакто процесът беше интензивен от продължаващата към този момент с месеци война в Украйна.

Месеци наред пазарите се концентрираха върху това какъв брой бързо централните банки подхващат ходове за ограничение на инфлацията. Инвеститорите в този момент чакат Федералният запас да вдигне лихвите с 50 базисни пункта идната седмица, изключително в случай че предстоящите по-късно през днешния ден данни за потребителските цени в Съединени американски щати потвърдят, че инфлацията остава висока.

Предварителните прогнози са за 8.3% инфлация на годишна база през май, която остава без смяна, спрямо април.

Акциите на Уолстрийт през вчерашния ден поевтиняха, до момента в който пазарът чака данните. Индексите S&P 500 и Nasdaq паднаха с по над 2%, отчитайки най-големия си еднодневен спад в процентно изражение от средата на май.

Акциите на Apple Inc и Amazon.com Inc поевтиняха с 3.6% и 4.2%, респективно.

Макар някои вложители да се надяваха, че инфлацията може да е достигнала своя пик, покачването на цените на петрола в последно време до 13-седмичен връх ограничи този оптимизъм, което пък поддържа считания за валута леговище $.

На валутните пазари доларовият показател резервира позиции, движейки се покрай най-високото си равнище от три седмици. Еврото се търгуваше покрай 2.5-седмичен най-малко, до момента в който йената нарастна с 0.16% по отношение на щатската валута, отдалечавайки се от 20-годишното си дъно.

Цените на петрола се намалиха, откакто в елементи на Шанхай беше натрапен нов локдаун. Силното повишаване на рафинираните артикули обаче поддържа цените на суровия нефт покрай тримесечни върхове.

Фючърсите на щатския лек недопечен нефт се намалиха с 0.16% до 121.33 $ за барел, до момента в който тези на брента поевтиняват с 0.2% до 122.81 $ за барел.

Златото поевтинява през днешния ден и е на път да запише седмичен спад в цената. Спот цената на златото беше 1 846.4949 $ за тройунция по-рано през днешния ден.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР