Авторитетният германски вестник Зюддойче Цайтунг отделя днес много място на

...
Авторитетният германски вестник Зюддойче Цайтунг отделя днес много място на
Коментари Харесай

Германски медии: Слави Трифонов - визионер или шарлатанин?

Авторитетният немски вестник " Зюддойче Цайтунг " отделя през днешния ден доста място на България: наред с обширната информация за политическата обстановка в страната вестникът разгласява и коментар от Катрин Калвайт, в който четем: " Досега Слави Трифонов вършеше всичко вярно. На сцената се изявяваше като реализатор на кичозен поп-фолк, в кожено яке и с обица на ухото. Във видеоклипчетата гледаше да е заобиколен от едрогърди дами или сладки дечица. В своето токшоу ръсеше лафове. А в политиката преди малко победи дългогодишния министър председател Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Модел на триумфа? Не, по-скоро насмешка. Трифонов - музикантът, водещият, телевизионната звезда, новоизпеченият политик - просто няма стратегия ".

Авторката напомня, че по време на предизборната акция Слави Трифонов съвсем не се е показвал, а концепциите му съзнателно били дефинирани прекомерно мъгляво. Тя изяснява на читателите, че партията на шоумена няма да влиза коалиция с другите новаторски сили. Според нея, Трифонов се е принудил да сложи неизпълними политически условия, просто тъй като Има Такъв Народ би трябвало да показа своя лична държавна стратегия. " Така поражда въпросът дали този човек е визионер или по-скоро самозванец? ", написа Катрин Калвайт.

За шоумените в политиката

По нататък в коментара, поместен в " Зюддойче Цайтунг ", четем: " Една четвърт от гласоподавателите в България избраха известно лице с известни възгледи - единствено тъй като хората са огорчени от закостенялата система и изпитват яд против корумпираните одобрени партии. Те споделиха " да " на смяната: всичко би трябвало да бъде иначе. Но по какъв начин? Двете дребни опозиционни партии, които се борят против корупцията и мафиотските структури, усъвършенстваха резултата си, само че шоуменът, който доста обича да приказва за морал и чест, събра двойно повече гласове ".

Калвайт отбелязва, че Трифонов е единствено един от многочислените комедианти и телевизионни звезди, които през миналите години използваха своята популярност, с цел да стартират политическа кариера. Тя изброява имената на Володимир Зеленски в Украйна, Бепе Грило в Италия, Милан Шарич в Словения, Йон Гнар в Исландия, Джими Моралес в Гватемала, Доналд Тръмп в Съединени американски щати - и разяснява: " Понякога им се получава, различен път се провалят, само че заплахата постоянно е налице: по малкия екран може и да приказваш изобретателно и провокативно против политиката, само че това въобще не значи, че разбираш нещо от народна власт и парламентаризъм ".

Трифонов може и да образува коалиция

Авторката позволява, че Трифонов може да изненада българите и въпреки всичко да образува коалиция. Тя напомня, че той към този момент е предложил държавно управление от специалисти и установи, че при избрани условия това може да се окаже свястно, " изключително в страна като България, където многочислени одобрени политици са компрометирани в следствие от обвиняванията в корупция ".

В края на коментара си Катрин Калвайт написа: " Служебното държавно управление, направляващо съдбините на страната от изборите през април насам, след които не можа да се образува коалиция, сега потвърждава, че ангажирани специалисти могат да свършат добра работа и да издигнат куража и самочувствието на хората. В последна сметка обаче и България ще има потребност от устойчиво държавно болшинство, което под парламентарен надзор да се захване с огромните задания пред страната. Вече наподобява, че през есента ще се проведат трети избори. А тогава попзвездата и неговата партия " ИТН " може би ще завоюват болшинството, за което се борят, с цел да ръководят независимо. Защото доста българи считат обединенията за същинска отрова, а политиците - за подкупни хора. На страната обаче би трябвало да се пожелае нещо друго: дано същински късмет най-сетне да получат амбициозните дребни партии, които се борят против корупцията и бандитската престъпност ".

Бъдещето на България остава нестабилно

И различен немски вестник посвещава публикация на България. Барбара Йортъл, която деликатно следи българската политика, е озаглавила публикацията си в " Тагесцайтунг " по този начин: " Бъдещето на България остава нестабилно ". Началото на публикацията ѝ е показателно: " Нека шоуто да продължи! Но по какъв начин ли? - питат се хората в България ".

По-нататък в своя разбор Йортъл написа: " За огромна изненада на доста наблюдаващи, Трифонов извади от цилиндъра цялостен състав на държавно управление. А концепцията му да изпрати в Космоса български астронавти дружно с представител на Северна Македония провокира доста хапливи мнения. Всъщност прилежащата страна несъмнено би предпочела по-земни дейности, тъй като София към този момент от месеци блокира старта на договарянията за еврочленство на Скопие поради кавги за историята и езика ". В края на публикацията си Барбара Йортъл оповестява за идното посещаване в София на делегация от евродепутати, които ще ревизират по какъв начин се харчат европейските пари - това е съобщила депутатката от ЕНП Моника Холхаймер, която ръководи Комисията по бюджетен надзор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР