Австралийският милиардер и известен филантроп Андрю Форест учреди инвестиционен фонд

...
Австралийският милиардер и известен филантроп Андрю Форест учреди инвестиционен фонд
Коментари Харесай

Австралийски бизнесмен и филантроп учреди инвестиционен фонд за Украйна

Австралийският милиардер и прочут човеколюбец Андрю Форест учреди капиталов фонд за възобновяване на Украйна. Той се надява да набере най-малко 25 милиарда $ за зелени вложения в страната, написа Военновъздушни сили.

Форест и брачната половинка му към този момент са привлекли 500 млн. $ във фонда, чийто портфейл може да нарасне до 100 милиарда $, надяват се основателите му.

Инициативата за зелен напредък на Украйна възнамерява да влага в първична инфраструктура като енергийни и телекомуникационни мрежи.

Президентът Зеленски приветства самодейността, която по думите му ще размени „ това, което съветската войска унищожи с най-новата, съвременна, зелена и цифрова инфраструктура ”.

Семейство Форест обявиха, че към този момент са се свързали с Лари Финк - основен изпълнителен шеф на BlackRock, най-големият капиталов фонд в света, и се надява да получи поддръжката на държавни капиталови фондове и други професионални вложители.

От началото на март, когато са стартирали работата по портфейла, Форест са разискали проекта с редица международни водачи, в това число президента на Съединени американски щати Джо Байдън, тогавашния министър председател на Обединеното кралство Борис Джонсън и ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

„ Президентът Зеленски вижда в самодейността ни опция за цялостна подмяна на остарели въглищни и атомни електроцентрали с чисто нова зелена сила. Този ​​капитал ще бъде разполагаем незабавно, щом съветската войска напусне Украйна “, уточни австралиецът пред кореспондент на Военновъздушни сили.

Андрю Форест, прочут с ученическия си прякор Туиги, е някогашен борсов медиатор и разпален боксьор дилетант. Неговото персонално благосъстояние се пресмята на 17,7 милиарда $, съгласно класацията на Forbes. Той основава първата си минна компания Anaconda Nickel (сега Minara Resources) през 1994 година Девет години по-късно основава Fortescue Metals Group – четвъртия по величина производител на желязна руда в света. През 2020 година е учредено дъщерното сдружение Fortescue Future Industries, чиято цел е да изследва, създава и финансира устойчиви енергийни източници и произвеждане на зелена сила. През последните години Форест насочва вниманието си към устойчиви технологии за декарбонизиране на минните интервенции и да се трансформира в главен производител на зелен водород.

Известен човеколюбец, той е претрупан от министър-председателя и кабинета на Австралия да създаде проект за унищожаване на общественото и икономическото неравноправие на коренното население на Австралия посредством опазване на здравето, образование и претовареност.

През 2001 година Форест и брачната половинка му Никола основават фондация Minderoo. Към днешна дата те са дарили повече от 2,7 милиарда $ в поддръжка на начинания, ориентирани към актуалното иго, здравето на океаните, рака, коренното противоречие, детското развиване, изкуствения разсъдък, устойчивостта на бедствия и пластмасовите боклуци.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР