Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската

...
Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската
Коментари Харесай

36 години от атентата на гара Буново

Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на 9 март чрез бомба, сложена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София. Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „ Сливен “ в Сливен.

Бомбата е била с часовников механизъм, а часът бил разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в региона на гара Буново. Там суматохата и неналичието на задоволително въздух биха довели до допустимо максимален брой жертви.
Снимка: Архив Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и гърмежът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.  36 години от атентата на гара Буново (СНИМКИ)

На мястото на случая идват министрите на вътрешните работи и на превоза Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в близките градове, а останалите пасажери са подложени на строга инспекция от страна на органите на реда – кой и по кое време си е купил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

В атентата умират 12-годишният Георги Цветанов, 13-годишният Стефан Атанасов, 40-годишният Емил Георгиев, 63-годишният Николай Генков и 64-годишната Райна Бозукова. Сред жертвите са глухонеми деца, прибиращи се у дома. Ранени са тежко 9 души и измежду тях също има 2 деца.

През 1990 година на постройката на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007, покрай гарата, е открит монумент на жертвите на атентата. Паметникът съставлява монументална скулптурна комбинация, висока 7 метра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР