Апелативен съд на САЩ временно блокира решение на съдия от

...
Апелативен съд на САЩ временно блокира решение на съдия от
Коментари Харесай

Съд в САЩ запазва достъпа до лекарството за аборт „Мифепристон“

Апелативен съд на Съединени американски щати краткотрайно блокира решение на арбитър от Тексас за прекъсване на държавното утвърждение за достъп до необятно употребявано лекарство за аборт . „ Мифепристон “ – един от двата медикамента, употребявани за медикаментозни аборти, е утвърден от Администрацията по храните и медикаментите и е позволен за приложимост от над 20 години. Понастоящем хапчетата за аборт са най-разпространеният способ за спиране на бременността, употребен при повече от половината от всички аборти в Съединени американски щати.

Това решение значи, че достъпът до лекарствения артикул ще бъде непокътнат , само че с някои ограничавания . Те включват условие за наложително посещаване при доктор, с цел да бъде получено лекарството и ограничение на използването му до първите седем седмици от бременността вместо сегашните 10. Критиците на решението на съдията от Тексас Матю Кацмарик настояват, че то ще отвори пътя за оборване и на други утвърдени медикаменти в Съединени американски щати, както и че може да попречи на създаването на бъдещи лекарства. В решението си от 8 април арбитър Кацмарик разпореди изтеглянето на „ Мифепристон “ от пазара в седемдневен период, като съобщи, че Администрацията по храните и медикаментите е нарушила федералните разпореждания, които разрешават ускорено утвърждение на някои медикаменти. Заповедта трябваше да влезе в действие в петък.

В понеделник Министерството на правораздаването и производителят на лекарството подадоха молба за изключително прекъсване на решението , като желаеха от съда да спре действието на решението, оповестено от съдията.

Експерти споделиха пред “BBC ”, че делото за достъпа до медикаментите за аборт евентуално в последна сметка ще бъде прегледано от Върховния съд .

„ Мифепристон “ е част от скица от две медикаменти , които провокират аборт – той дейно води до преустановяване на бременността, а второто лекарство, – „ Мизопростол “ подтиква матката да се освободи от плода. Първоначално медикаментът е бил утвърден за спиране на бременност до седмата седмица. През 2016 година е утвърден за приложимост до 10 седмици от бременността .

Активисти , които са срещу абортите , разкритикуваха утвърждението на „ Мифепристон “ от Администрацията по храните и медикаментите, като обявиха, че регулаторният орган е взел политически стимулирано решение, като е одобрил лекарството, като наред с това не е спазил съответните протоколи.

Междувременно някои правни анализатори дефинираха решението на съда в Тексас като надълбоко неправилно , защото в него са подбрани единствено тенденциозни доказателства и има доста пристрастна терминология, в това число позовавания на „ неродени хора “ вместо думата „ плод “ .

Законът за храните, медикаментите и козметичните артикули от 1938 година дава на Администрацията по храните и медикаментите пълномощието да дефинира дали медикаментите са безвредни и ефикасни и нормално съдилищата се преценяват с нейната позиция, изключително когато става въпрос за взимане на научни и медицински решения, настояват правни специалисти. По-рано тази седмица над 300 фармацевтични мениджъри приканиха решението на съда в Тексас да бъде анулирано, потвърждавайки, че то не е съобразено с научните доказателства.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР