Бурни реакции и размяна на протестни ноти предизвика резолюцията на

...
Бурни реакции и размяна на протестни ноти предизвика резолюцията на
Коментари Харесай

Бурни реакции на Балканите след резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Бурни реакции и замяна на протестни ноти провокира резолюцията на Организация на обединените нации за геноцида в Сребреница. В нея се предлага 11 юли да бъде разгласен за Международен ден на жертвите. Документът провокира митинги в Сърбия, Република Сръбска и Черна гора. Москва също осъди резолюцията.

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович дефинира резолюцията като " победа на истината ". За ръководителя на сръбския парламент Ана Бърнабич, обаче, това е " пирова победа ".



" Ще ми бъде извънредно мъчно да си подпомагам със страните, които поддържаха резолюцията. Ще продължим да работим с сътрудниците и с членовете на Европейския съюз, това е в наш народен интерес, само че във всеки един миг бих дала поддръжката си на страните, които бяха до нас в този сложен миг ", сподели Ана Бърнабич, ръководител на Народното събрание на Сърбия.

Резолюцията беше подкрепена от 84 страни. Тях сръбският президент Александър Вучич упрекна, че желаят да сложат стигма върху Сърбия. 19 страни не поддържаха документа, а 68 се въздържаха. Сред страните, дали своят вот " срещу " са Беларус, Китай, Куба, Унгария, Русия и Сърбия.

С клаксони и сръбски флагове по колите, поданици на Белград осъдиха резолюцията. В столицата на Черна гора, участниците в просръбския митинг развяваха плакати с надписи " Ние не сме правили геноцид ".

Без всеобщи прояви, околните на жертвите на клането в Сребреница приветстваха резолюцията.



" Това е урок, който се надявам, че ще доближи до тези, които отхвърлят геноцида. Целта ни е жертвите, които са заровени тук и тези, които към момента търсим, да не бъдат забравени ", акцентира Алмаса Салихович, представител на Мемориалния център в Сребреница.

На 11 юли ще се навършат 29 години от влизането на сръбски елементи под командването на военачалник Ратко Младич в мюсюлманския анклав Сребреница. Операция, при която са избити над 8 хиляди мюсюлмани - мъже и момчета.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР