Посолството на САЩ в Босна и Херцеговина отговори остро на

...
Посолството на САЩ в Босна и Херцеговина отговори остро на
Коментари Харесай

САЩ към Додик: Отделянето не означава край на БиХ и независимост, а край на Република Сръбска

Посолството на Съединени американски щати в Босна и Херцеговина отговори остро на заканите на президента на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина Милорад Додик, че ще изпрати предложение за мирна разлъка до сътрудниците от Федерация Босна и Херцеговина, заяви порталът Кликс, представен от Българска телеграфна агенция.

" Вчера господин Додик съобщи, че държавното управление на Република Сръбска (РС) е взело публично решение да предложи делене на Република Сръбска от Босна и Херцеговина. С други думи, това значи разединение на районен съд, това са рискови, безотговорни, анти-дейтънски дейности, които излагат на риск териториалната целокупност, суверенитета и мултиетническия темперамент на БиХ ", показаха от посолството на Съединени американски щати. Те прибавиха, че Додик и държавното управление на районен съд са се пробвали да обяснят това решение с неистини и дезинформация, предопределени да изплашат обществеността в районен съд да ги последва по този рисков път.

Фактите са елементарни и ясни. Няма интернационален скрит план за унищожаване на районен съд и господин Додик не може да изтъкне нито едно изказване на който и да е американски формален представител, призоваващо за премахването на районен съд. Конституцията на БиХ не дава право на обособяване нито на съставните елементи, нито на някоя по-малка административна единица. Република Сръбска може да съществува единствено вътре в Босна и Херцеговина. Сецесията на районен съд не значи самостоятелност на районен съд и завършек на БиХ, а значи завършек на районен съд “, прибавиха от посолството на Съединени американски щати.

Действията на Додик, акцентират от посолството на Съединени американски щати, излагат на риск бъдещето в границите на евроатлантическите институции, което желаят жителите на Босна и Херцеговина, в това число на Република Сръбска.

" Пътят, който той предлага, ще подсигурява, че жителите на районен съд, техните деца и внуци няма да имат мирния, проспериращ живот в народна власт, който заслужават “, съобщи посолството на Съединени американски щати в Сараево.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР