Отбелязваме най-светлия и най-обединяващия празник на българския дух. Прекланяме се

...
Отбелязваме най-светлия и най-обединяващия празник на българския дух. Прекланяме се
Коментари Харесай

България празнува 24 май

Отбелязваме най-светлия и най-обединяващия празник на българския дух. Прекланяме се пред делото на светите братя Кирил и Методий. 24 май свързва минало и бъдеще, с цел да обогати сегашното.



В столицата хиляди се включиха в празнично шествие, което потегли от президентството. Кулминацията на честванията, по традиция беше пред Националната библиотека.



Честит празник на буквите! Честит празник на смисъла! Честит празник на духовността! Днес е денят, който ни сплотява! Така обединени бяха и хората, които пристигнаха през днешния ден тук пред националната библиотека. По традиция празнично шествие потегли от просветното министерство мина през едни от най-значимите културни здания в столицата и стигна тук пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Паметникът, който през днешния ден разчувствани деца и възрастни отрупаха с венци и цветя.

" Няма българско дете, което да не знае имената на двамата братя. Кирил и Методий са основали нашата писменост ", сподели Елеонора.

" Азбуката доста оказва помощ. Тя оказва помощ - да приказваме, да четем, да пишем ", безапелационен е Мартин.



" Това е освен празник, а полезност, която би трябвало да предаваме на децата си, на учениците си и да носим в сърцата си. Защото това ни отличава от всички - нашата книжовност и нашата просвета. Нашата писменост ", акцентира Гергана Йорданова, начален преподавател.

" За мен това е един доста ярък празник и се пробвам да науча и детето ми, което е единствено на 2 години да почита буквите, да почита от кое място е произходът й и да знае историята си ", сподели Анес.

А в седмицата преди празника днешните просветители настояха за по-добра визия на българското висше обучение. Те означиха празника с протестни лентички.



" Нашите предшественици, точно с помощта на тези първи книги, тръгнали от скамейките на килийните учебни заведения, съградиха една европейска страна с съвременни просветителни институции. Днес, когато страните по света се надпреварват да влагат в просвета и обучение - притеглят водещите мозъци и гении, ние не можем да загърбим капацитета на нашите учени, преподаватели и откриватели. Ще потърсим дълготрайни и устойчиви решения за това развиване отсега нататък ", съобщи Румен Радев, президент на България.

" Нека да се радваме, дано да пазим езика си, дано да го развиваме, тъй като единствено по този начин можем да вървим напред ", прикани проф. доктор Георги Вълчев, ректор на СУ " Св. Климент Охридски ".

" 24 май е България, тъй като през днешния ден всеки по някакъв собствен метод чества този празник на българската писменост и култура, обучение и просвета. Бих споделил единствено едно - Напред, науката и образованието е слънце! ", сподели Галин Цоков, длъжностен министър на образованието и науката.



" Още преди 132 години, мисля, това, което сега звучи - " Върви, народе възродени ", Стоян Михайловски написа текста, Панайот Пипков - музиката. И моето обръщение е: " С книжовността таз мощ нова ориста ти си възобнови. Честит празник - най-светъл български празник на всички! ", поздрави Димитър Главчев, длъжностен министър-председател.

" Трябва да се опитваме да водим с верния образец, с верните думи и да демонстрираме на тези деца, които са част от моята фондация и които са тук, и всички други несъмнено, кои хора, кои персони би трябвало да ги въодушевяват и да се пробват да следват техния път ", означи Димитър Бербатов.

Вижте директното включване на Цанка Николова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР