Предвижда се от средата на юни да заработят 88 нови

...
Предвижда се от средата на юни да заработят 88 нови
Коментари Харесай

От юни: ТЕЛК-ове трябва да има във всяка болница, но има ли лекари?

Предвижда се от средата на юни да проработят 88 нови териториални експертни лекарски комисии /ТЕЛК/. Това се случва след промените, с които държавните и общинските лечебни заведения бяха отговорности да разкрият най-малко по една комисия . В момента работят 80 , а след измененията ще има двойно повече комисии , показват от „ bTV “.

Във въпросните комисии би трябвало да се включат началниците на отделенията и клиниките или посочени от тях медици. Във всяка би трябвало да има минимум 3 медици , както и аварийни членове .

Има лечебни заведения, които отхвърлят да разкрият ТЕЛК най-много поради липса на медицински експерти за тях . Прогнозите са, че с новите комисии ще има по-малко проблеми .

От здравното министерство прецизират, че до края на май следва експертна комисия да оцени новоразкритите комисии и да дефинира до каква степен избраните им сформира дават отговор на условията. От ведомството прибавят, че дребна част от лечебните заведения са отказали да образуват комисии поради дефицит на лекари.

Същевременно шефът на МБАЛ-Чирпан доктор Неделчо Тотев разяснява, че казусът е най-вече в общинските лечебни заведения . По думите му те се задъхват за фрагменти , а първото, с което са въстанали е било: „ Ако и туй ни накараш да вършим, смятай, че сме си тръгнали “.

Д-р Тотев споделя, че огромна част от въпросните лекари са пенсионери . Той е чул и друго изказване – че не са способени .

„ Казах им че ще има образование. Обучението щеше да е онлайн, а в този момент – присъствено. Което значи, че аз би трябвало да ги откъсна, за сметка на лечебното заведение “, добави той.

От Сдружението на общинските лечебни заведения ще нападат измененията в съда . Предстои от здравното министерство да измислят по какъв начин ще действат с нарушителите без комисии. Към момента не са планувани наказания.

268 учители и шефове са отличени с „ Неофит Рилски “ на Министерството на образованието и науката

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР