Антон Дончев, един от най-изявените съвременни мъдреци на литературата ни,

...
Антон Дончев, един от най-изявените съвременни мъдреци на литературата ни,
Коментари Харесай

Антон Дончев дописа дебютния си роман

Антон Дончев, един от най-изявените модерни мъдреци на литературата ни, чества 90 на 14 септември. Честванията стартират точно на празника – арт гилдията се събира в зала 6 на НДК, с цел да поздрави фамозния публицист. Сред приятелите му, които ще се върнат към заслуги и мемоари, са други двама учени – Андрей Пантев и Юлиан Ревалски. Вечерта ще води самата Аня Пенчева, която изигра една от най-забележителните си функции във  „ Време разделно “ по паметната сага на Дончев. Другото събитие е в литературния салон на столичния хотел „ Анел “, където е премиерата на новите издания на две произведения, основани от дълго време от юбиляра. Академикът е извадил дебютния си разказ „ Пробуждане “, който написа едвам на 25 в тандем с Димитър Мантов, с цел да прибави към него още една глава към към този момент изцяло независимия сюжет, отдаден на Асеновци и битката им за одобряването на Второто българско царство. С друга визия е и „ Сянката на Александър Велики “, чиито основни герои са Александър Македонски и още смели мъже, родени и отгледани на Балканите, които изорават браздите на новата цивилизация.

Антон Дончев не се е отказал и от вярата Холивуд да трансформира в кино едно от най-големите му достижения - „ Странният рицар на свещената книга “. Творбата му, наградена с „ Балканика `99 “, е за  българските богомили, които стигат до Южна Франция, за борбата при Монсегюр през 1244 година  и за времето на Албигойския кръстоносен поход, проведен от Римокатолическата черква. Преди началото на пандемията емисари на огромна компания декларират желание да създадат сериал таман по сюжета на Дончев „ Еретиците “ по романа. Академикът има план и с Чинечита – италианския Холивуд, както и с документалисти от Азия.  

Припомняме, че „ Време разделно “ за малко не става мегапродукция оттатък океана. Антон Дончев прави няколко сюжета и ги праща в офисите на „ Парамаунт “. В последна сметка 35 малките екрани купуват " Време разделно " със заглавието " Време на принуждение ". С него лентата влиза и в " Особен взор " на фестивала в Кан. Тъкмо то се трансформира в част от поп културата и високото изкуство на България по света. В България 6 милиона фенове гледат киноепоса на Людмил Стайков с Васил Михайлов, Йосиф Сърчаджиев, Иван Кръстев, Аня Пенчева, Стефка Берова…

Антон Дончев основава " Време разделно " за 45 дни. Преди това получава 75 лв. командировъчни, с цел да обиколи Родопите за две седмици и да потъне в легендите на ислямизирането. " Няма човек, който да обгърне Родопа с един взор. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един взор. Трябва да я извървиш, да я изстрадаш, та след това да я събереш в сърцето си и да я погледнеш - но би трябвало да имаш сърце на орел ", твърди ученият. И признава, че цялото писане му е било като в сън, гарниран със серия от езотерични знаци. Събитията в романа са през 1666 година на мястото, където е ситуирана Якоруда. Когато се случва действието в книгата, християнският свят чака апокалиптично събитие и то връхлита Лондон - огромният пожар, който изпепелява града, почернен така и така от чумна зараза. Заради трите шестици след единицата в нумерологията на годината, 1666-а е оповестена и за дяволска. Кралят слънце Луи XIV открива Френската академия на науките. За половин век „ Време разделно “ има повече от 30 издания на български в тираж над милион екземпляра и преводи на над 30 езика. Обемът на отзивите за романа доста надминава страниците на книгата.

През 60-те години на предишния век Антон Дончев за малко да получи номинация за Нобелова премия за литература. Защото за 12 месеца след излизането си романът " Време разделно " е преведен на главните европейски езици. В Съединени американски щати са написани повече от 100 позитивни рецензии. Три от огромните вестници в Стокхолм хвалят книгата. Критиците съпоставят създателя с Иво Андрич и Никос Казанзакис. Авторът на " Време разделно " се обрисува като един от най-силните претенденти. И тогава от София към шведската столица стартират да идват други оферти, стартират едни интриги и клюки, които доближават и до ушите на членовете в Кралската академия - и тя отдръпва готовността си за номинация.

Като студент строи пътища

Кавалерът на всички вероятни награди и оценки в България е роден в Бургас. Родителите му са пощенски чиновници и по тази причина фамилията се мести от град в град. Писателят е казвал, че не може да нерече собствен дом нито едно от жилищата, през които са минали. Най-доброто в одисеята е, че опознава и обиква България. Като младеж претърпява бомбардировките над София.  Когато бащата се пенсионира, се откриват във Велико Търново - в столетна къща, монумент на културата. В нея баба Сребра, майка на майката на Антон, която не умее да чете и написа, от заран до вечер пее национални песни. Тази изключителна жена е  описана във „ Време разделно “ със личното си име. Започва да написа стихове, още щом усвоява буквите. Създава научнофантастична повест, когато е  на 12, а на 15 - актуален разказ за своя живот и за този на съучениците си. Антон избира да остане затворен в личния си свят, защото е мощно късоглед и постоянно се разминава даже с роднините си.  

Дончев приключва гимназия във Велико Търново и право в Юридическия факултет на Софийския университет. Докато учи, работи по градежа на пътища и железопътни линии. Връща се при родителите си, постъпва в Окръжния съд, само че се отхвърля, обезверен от правораздаването. Първата му независима книга е отхвърлена от издателите като „ художествено несъстоятелна “ и „ заради липса на литературни качества “. Почти три години създателят, който живее в провинцията, би трябвало да пътува до издателството в София - затъва в задължения, разболява се и моли да прочетат книгата му. Когато  „ Сказание за времето на Самуила “ най-сетне излиза, той получава премията за най-хубав разказ на годината от Съюза на българските писатели. Досега от нея са продадени повече от 500 000 екземпляра.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР