Андон Миталов - съдията от Специализирания наказатален съд - стана

...
Андон Миталов - съдията от Специализирания наказатален съд - стана
Коментари Харесай

Тръмп и Борисов обсъждали Миталов във Вашингтон

Андон Миталов - съдията от Специализирания наказатален съд - стана първият глобен от Съединените щати българин посредством специфичен закон. Миталов има възбрана да влиза на територията на Америка поради корупция.

След седмици очакване, в особено изказване държавният секретар на Съединените американски щати Майк Помпео разгласи: държавното управление на Америка не разрешава на арбитър Андон Миталов да влиза в страната.

Андон Миталов е съдията, пуснал упрекнатият в шпионска активност ръководител на съдружие " Русофили " Николай Малинов да напусне страната и да отиде в Москва, с цел да бъде награден от Владимир Путин, до момента в който в същото време е под мярка за неотклонение. Заради това основният прокурор тогава Сотир Цацаров сезира Съдебният инспекторат с искане за инспекция на съдията. Такава още няма.

В изказването на Майк Помпео се показва, че Миталов е глобен поради присъединяване в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България.

В изказването се показва още, че Законът за бюджетни разноски, задгранични интервенции и свързани стратегии на Държавния департамент за 2020, под чиито удари попада Миталов, под наказания могат да попаднат и родственици на глобения. Освен Миталов Помпео оповестява имената на неговата брачна половинка - Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата щерка Гергана Миталова.

Това е първото такова разгласяване в България и то удостоверява уговорката на Съединени американски щати в битката против корупцията в България и в световен мащаб. Андон Миталов беше обект на диалози и сред премиера Борисов и президента Тръмп в Съединени американски щати, точно поради случая с пуснатия Малинов.

" Не можах да му обясня по какъв начин е допустимо, откакто прокуратурата и Министерство на вътрешните работи и ДАНС са арестували за шпионаж, има повдигнато обвиняване, по какъв начин български арбитър го е пуснал да отиде да вземе медал от президента Путин ", съобщи през днешния ден Борисов.

Кариерата на Миталов стартира през 1991 година, когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на Водоснабдителна система. Назначен е за боен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази служба Миталов към този момент е преназначен за боен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 година подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, само че му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме работа в Специализирания съд, само че се проваля на изпита пред Висш съдебен съвет. Миталов апелира и Върховен административен съд и печели делото пред и е назначен за арбитър от Специализирания съд. Нашумя, когато през ноември нарушава член 68-и от Наказателен кодекс, разрешавайки на Николай Малинов да отлети за Москва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР