Американският втечнен природен газ, получен в България, се оказа по-скъп

...
Американският втечнен природен газ, получен в България, се оказа по-скъп
Коментари Харесай

Газът от САЩ се оказа по-скъп от руския

Американският полутечен природен газ, получен в България, се оказа по-скъп от съветския. Крайната цена на втечнения природен газ от Съединени американски щати за юни за доставка до българска граница е 87,482 долара/Mwh или 82,69 евро/Mwh, написа “Труд” по информация от високопоставени източници от Министерството на енергетиката.
Същевременно цената на газа по контракта с “Газпром експорт” за юни трябваше да бъде 74,16 евро/Mwh. Оказва се, че полученият полутечен природен газ от Съединени американски щати е с 8,53 евро/Mwh, или с 11,50% по-скъп от газа на “Газпром експорт”, който държавното управление на Кирил Петков отхвърли да заплати по оферти от руснаците метод.
Първият танкер с полутечен природен газ от Съединени американски щати стигна до България през Турция. Договореният газ от Съединени американски щати “Булгаргаз” продава на турската компания “Боташ”. След това синьото гориво се разтоварва на терминал за полутечен природен газ в Турция, след което “Боташ” още веднъж продава газа на “Булгаргаз” с доставка на газовата връзка Странджа/Малкочлар. Причината за това е, че нямаме съглашение с Турция за пренос на газ през тяхна територия.
Цената на газа в България, формирана с доставката на полутечен природен газ от Съединени американски щати, която беше утвърдена от КЕВР за юни, е 141,36 лева./Мвч. За съпоставяне, в случай че получавахме газ по контракта с “Газпром експорт”, цената за българските консуматори щеше да бъде 127,71 лева./Мвч. Правителството обиколи целия свят, моли се на всички търговци и най-после докараха газ единствено с 11,50% по-скъп от сигурния газ по контракта с “Газпром”.
Веднага откакто стана ясно, че държавното управление е отказало да заплати за съветския газ по поискания от “Газпром” метод, работодателските организации в страната желаеха обезщетения за това, че ще се наложи да заплащат по-скъп газ. Те желаеха обезщетения, които да покрият по-високата цена на газа вследствие на отказаните количества от “Газпром”. Такива обезщетения обаче няма.
Според ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров нови дълготрайни контракти за доставка на газ не са подписани.
“До момента мисля, че се водят договаряния, само че доколкото съм осведомен, не мога да потвърдя дали има подписан подобен. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, би трябвало да показват контракта в КЕВР за одобрение”, съобщи Тодоров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР