Американските военни обмислят възможността за въздушни удари на територията на

...
Американските военни обмислят възможността за въздушни удари на територията на
Коментари Харесай

САЩ обсъждат въздушни удари над Афганистан

Американските военни обмислят опцията за въздушни удари на територията на Афганистан при положение на опасност бойците на радикалното придвижване " Талибан " да вземат Кабул под надзор, се споделя в публикация в електронната версия на „ The New York Times “, оповестява БГНЕС.

Според източниците на изданието всред длъжностните лица „ Пентагонът обмисля да изиска позволение за предприемане на въздушни удари в поддръжка на афганистанските сили за сигурност, в случай че Кабул или различен огромен град е под опасност от завладяването от талибаните “. Както се показва в материала, Американският президент Джо Байдън и неговите основни помощници към този момент ясно обявиха, че след идното евакуиране на Съединени американски щати от Афганистан Вашингтон ще спре да дава въздушна поддръжка на афганистанската войска, в случай че не става дума за набези на терористични групи, които „ могат да навредят на американските ползи “. Според източници, Пентагонът признава, че афганистанските сили могат да бъдат победени в конфликти с талибаните.

Според вестника, американските военни в този момент " интензивно разискват какво могат да създадат, в случай че бързото евакуиране на американските войски би довело до съществени усложнения от позиция на националната сигурност ". Като една от вероятните рекомендации Пентагона предлага да се употребяват „ американски военни самолети или въоръжени безпилотни летателни апарати, които да се намесят при положение на изключителна рецесия “. Това може да се преглежда като опция за завладяването на Кабул или „ блокада, която съставлява опасност за посолствата и жителите на Съединени американски щати и техните съдружници “. Изданието показва, че ще бъде мъчно да се поддържат афганистанските сили от въздуха за дълго време, защото се чака Съединени американски щати скоро да изоставен авиобазите си в Афганистан. За да се нанесат въпросните удари, евентуално ще би трябвало да се употребяват бази в Персийския залив, отбелязва вестникът.

Във Вашингтон към момента няма консенсус по отношение на това по какъв начин Съединени американски щати ще организират интервенции, с цел да попречат на „ Ал Кайда “ и други терористични групи да „ възстановят наличието си в Афганистан “. Освен това, няма дефинитивно решение по какъв начин да се подсигурява, че западните компании-изпълнители могат да продължат да работят с афганистанската войска. Централно разузнавателно управление на САЩ се пробва да откри " нови благоприятни условия за събиране на разследващи данни в страната и нанасяне на удари по терористи ", се споделя в отчета. На 14 април Байдън съобщи, че е взел решение да приключи интервенцията в Афганистан, която се трансформира в най-дългата отвъдморска военна акция в американската история. Изтеглянето на американските войски към този момент стартира. Очаква се американският боен контингент да напусне Афганистан до 11 септември. В пика на американската интервенция през 2010-2013 година броят на западните сили в Афганистан надвиши 150 хиляди души. Основните бойни елементи на Съединени американски щати и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР