Американските военни напуснаха летище Баграм - ключовата им база в

...
Американските военни напуснаха летище Баграм - ключовата им база в
Коментари Харесай

Изход: Как САЩ напуснаха авиобаза Баграм - по тъмно, набързо и тихомълком

Американските военни напуснаха летище Баграм - основната им база в Афганистан - през нощта, без да уведомят афганистанците , сподели новият пълководец въз основата.

Генерал Асадула Кохистани разяснява пред БиБиСи, че локално време в петък и афганистанските военни са открили това часове по-късно. Оставили са машини, транспортни средства и съоръжение .

В Баграм има и затвор, а в оборудването има известия за до 5000 талибански пандизчии .

Талибаните напредват бързо в Афганистан, до момента в който американските войски се изтеглят. Генерал Кохистани съобщи в понеделник, че афганистанските сили чакат талибаните да атакуван Баграм .
 Съединени американски щати чакат революция след изтеглянето от Афганистан
Съединени американски щати чакат революция след изтеглянето от Афганистан

Ръководството на армията е обезпокоеното от талибаните

Пред кореспонденти от авиобазата той сподели, че към този момент получава отчети за " придвижвания в селските региони " наоколо. " Знаете ли, в случай че се съпоставяме с американците, това е огромна разлика ", сподели военачалник Кохистани. " Но съгласно нашите благоприятни условия... ние се опитваме да създадем най-хубавото и оптимално да осигурим и да служим на всички хора. "

Съединени американски щати оповестиха в петък, че са освободили Баграм, като на процедура приключват военната си акция в Афганистан преди формалната последна дата на 11 септември, оповестена от президента Джо Байдън по-рано тази година.

Запитан от " Асошиейтед прес " за късното нощно евакуиране от базата, представителят на американския боен полковник Сони Легет се базира на изказване, оповестено предходната седмица, в което се споделя, че американските сили са координирали напускането си от разнообразни бази с афганистански водачи .

През последните седмици талибаните бързо възвърнаха земята, когато американските войски се отдръпват, завземайки селските региони и заобикаляйки някои по-големи афганистански градове.

Оттеглянето от Баграм късно през нощта предава контрола въз основата на доста по-зле оборудвани сили , които ще се затруднят да я защитят от талибаните.

Генерал Кохистани има под командването си към 3000 бойци - з начително по-малко от десетките хиляди американски и съюзнически бойци , които бяха в авиобазата.
 Талибаните превзеха 13 области за ден
Талибаните превзеха 13 области за ден

Ново напрежение в района

Около 1000 афганистански бойци, борещи се с талибаните в северната част на страната, са избягали през границата с Таджикистан в понеделник, пораждайки опасения по отношение на способността на военните да отблъскват настъпленията на талибаните.

Баграм е издигнат от американците за Афганистан през 50-те години на предишния век, преди да падне под руски надзор, когато Съюз на съветските социалистически републики нахлува през 1979 година

По-късно тя е окупирана от подкрепяното от Москва афганистанско държавно управление, а по-късно и от администрацията на муджахидините, преди в последна сметка да се окаже в ръцете на талибаните, когато групата взе властта в средата на 90-те години.

Когато Съединени американски щати нахлуха през 2001 година, те изгониха талибаните и поеха контрола над авиобазата, трансформирайки я в огромен комплекс, от който водеха войната си против тях, написа БиБиСи.
 Над 1000 афганистанкси бойци бягат от талибаните през границата, Таджикистан праща войска
Над 1000 афганистанкси бойци бягат от талибаните през границата, Таджикистан праща войска

Ако е нужно Русия ще помогне на Таджикистан с районен блок за сигурност, Китай също граничи с Афганистан

Двадесет години спор в Афганистан : година

" Ал Кайда ", водена от Осама Бин Ладен в Афганистан, прави най-голямата терористична офанзива, провеждана в миналото на американска земя. Световният търговски център е в отломки.

Четири пътническа самолета са отвлечени. Два са ударени в Световния търговски център в Ню Йорк, който се срутва. Единият удря постройката на Пентагона във Вашингтон, а един се забива в поле в Пенсилвания. Убити са близо 3000 души.

2001 година

Коалиция, ръководена от Съединени американски щати, бомбардира оборудванията на Талибан и Ал-Кайда в Афганистан. Целите включват Кабул, Кандахар и Джалалабад. Талибаните отхвърлят да предадат Бин Ладен. Унищожава се тяхната противовъздушна защита и дребен флот от изтребители.

2001 година

Северният алианс, група антиталибански бунтовници, подкрепени от съдружни сили, влиза в Кабул, до момента в който талибаните бягат от града.

Към 13 ноември 2001 година всички талибани или са избягали, или са обезвредени. Много други градове бързо падат.

2004 година

След продължителни договаряния на " лоя джирга " или огромно заседание, новата афганистанска конституция е подписана. Конституцията проправя пътя за президентски избори през октомври 2004 година

2004 година

Хамид Карзай управлява антиталибански групи към Кандахар, преди да стане президент. Карзай, водачът на племето Попалзай Дурани, става първият президент по новата конституция. Той извършва два петгодишни мандата като президент.

2009 година

Американският президент Барак Обама утвърждава доста нарастване на броя на войските, изпратени в Афганистан. В своя пик те наброяват към 140 000.

Така нареченият " прилив " е основан по модел на американската тактика в Ирак, където американските сили се концентрират върху отбраната на цивилното население, както и елиминирането на бойци.

2011 година

Лидерът на Ал-Кайда е погубен при нахлуване от американски военноморски тюлени върху съединяване в Аботабад, Пакистан. Тялото на Бин Ладен е извадено и заровено в морето. Операцията приключва 10-годишен " лов ", воден от Централно разузнавателно управление на САЩ. Потвърждението, че Бин Ладен е живял на пакистанска земя, подхранва обвиняванията в Съединени американски щати, че Пакистан е обезсърчителен съдружник във войната против тероризма.

2013 година

Умира създателят на талибаните, Мула Мохамед Омар..

Според афганистанското разузнаване Мула Омар умира от здравословни проблеми в болница в пакистанския град Карачи. Пакистан отхвърля да е бил в страната.

2014 година

На гала в Кабул НАТО приключва бойните си интервенции в Афганистан. След като " приливът " завършва, Съединени американски щати изтеглят хиляди бойци. Повечето от тези, които остават, се концентрират върху образованието и поддръжката на афганистанските сили за сигурност.

година

Талибаните подхващат поредност от самоубийствени офанзиви, атентати с коли и други набези. Нападната е постройката на Народното събрание в Кабул и град Кундуз. Въоръжени сили на " Ислямска страна " стартират интервенции в Афганистан.

Международното летище в Кабул е ударено на 10 август 2015 година

Обявяване на жертви - 25 януари 2019 година

Афганистанският президент Ашраф Гани разяснява, че повече от 45 000 членове на силите за сигурност на страната са убити, откогато той поема поста през 2014 година Цифрата е доста по-голяма, в сравнение с се счита преди този момент.

- 29 февруари 2020 година

Съединени американски щати и талибаните подписват " съглашение за определяне на мир " в Афганистан в Доха, Катар. Съюзниците на Съединени американски щати и НАТО се съгласяват да изтеглят всички войски в границите на 14 месеца, в случай че бойците поддържат договорката.

Сделката е с график за цялостно отдръпване.

2021 година

Планирано е американските сили да се изтеглят от Афганистан до 11 септември 2021 година, тъкмо 20 години от 11 септември. Има мощни индикации, че отдръпването може да завърши преди формалния период.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР