Американски хирурзи успяха да трансплантират бъбрек на прасе на жена

...
Американски хирурзи успяха да трансплантират бъбрек на прасе на жена
Коментари Харесай

Бъбрек на прасе бе успешно присаден на човек в САЩ

Американски хирурзи съумяха да трансплантират бъбрек на прасе на жена в мозъчна гибел.

Това е голям медицински триумф - макар че потреблението на скотски животни при хора остава далечна вероятност, функциониращият бъбрек при подобен пациент е добра първа крачка.

Прасето, получило бъбрека, е генетично модифицирано (за да не съдържат тъканите му молекула, която е известна с това, че води до отменяне на присадени органи).

Органът е функционирал сполучливо след трансплантацията най-малко 54 часа преди да бъде разгласен триумф, споделя екипът зад трансплантацията.



Операцията в медицинския център Langone в Нюйоркския университет, на 25 септември, е осъществена по този начин, че органът е изцяло обвързван с кръвоносните съдове, само че подложен на място отвън тялото (по-близо до лявото бедро), където елементарно да може да се вижда и да се следят функционалностите му.

Възможност за справяне с дефицита на органи

Бъбрекът проработил в мига, когато човешката кръв минала през него, и почнал да създава " предстоящото количество урина ". Нивото на креатин в организма (индикатор за бъбречна недостатъчност) на пациента се върнало в естествените граници след интервенцията.

Семейството на дамата, изпаднала в мозъчна гибел, е разрешила опита, смятайки, че тя в действителност би взела участие на драго сърце.

Самият хирург, направил интервенцията - Робърт Монтгомъри - живее с непознато сърце от три години. Според него резултатът от интервенцията е бил като при всеки различен случай на трансплантация от донор човек, осъществена от неговия екип. " Много бъбреци на умряли хора не заработват незабавно и лишава дни или седмици да стартират. Този проработи незабавно, " за " Ню Йорк таймс ".

След интервенцията пациентката е изключена от животоподдържащите системи.

По оценки на Световната здравна организация всяка година се вършат близо 130 хиляди трансплантации по света, само че това е под 10% от нужния брой, СЗО счита, че съществуването на по-голям ресурс скотски органи частично би решило казуса с дефицита.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР