Американската агенция по храните и лекарствата одобри генетично модифицирана сьомга

...
Американската агенция по храните и лекарствата одобри генетично модифицирана сьомга
Коментари Харесай

ГМО сьомга е одобрена за продажба и консумация в САЩ

Американската организация по храните и медикаментите утвърди генетично модифицирана сьомга като годна за консумация. Тази риба расте по-бързо от естествения тип сьомга, и ще бъде първото ГМО животно, налично за американските консуматори, оповестява вестник „ Ню Йорк таймс ”. Екземплярите на така наречен сьомга Аквадвантидж (AquAdvantage) ще доближава до пазарен размер до два пъти по-бързо от естествената сьомга.

Това решение на американската Администрация за храните и медикаментите поставя завършек на дълга битка, водена от дребната компания AquaBounty Technologies, която изиска сьомгата да премине през проби от регулатора още през 90-те. Първоначалните изводи, че рибата е безвредна за потребителите и за околната среда бяха изведени преди повече от пет години.

Одобрението беше остро разкритикувано от потребителски организации и бранители на околната среда, които обявиха, че тестванията за сигурност са несъответстващи и по този метод популациите от дива сьомга ще бъдат наранени, в случай че ГМО рибата бъде изпусната в реките и океаните.

“Администрацията за храните и медикаментите проучва напълно данните и информацията, предоставени от AquaBounty във връзка с сьомгата AquAdvantage и дефинира, че те покриват регулаторните условия за утвърждение, в това число, че питателните артикули от рибата са безвредни за консумация ”, съобщи шефът на центъра за ветеринарна медицина на организацията Бернадет Дънхем.

Служителите на регулатора обявиха, че процесът по утвърждението е лишил доста време, тъй като е първият по рода си. Мнозина в Съединени американски щати обаче подозират, че администрацията на Обама съзнателно е забавила оповестението на решението поради опасения от вероятни политически последици.

Представители на администрацията обявиха, че няма потребност рибата да бъде етикетирана като ГМО артикул, както сега в Съединени американски щати не се етикетират и доста други артикули, създадени от ГМО растения.

Въпреки утвърждението, евентуално ще бъдат нужни най-малко две години, преди сьомгата да доближи до супермаркетите в Щатите и първоначално ще се продава в лимитирани количества.

Все още не се знае дали продажбите на сьомгата ще бъдат положителни. Някои водещи пазари към този момент обявиха, че не възнамеряват да позволяват ГМО сьомгата. Засега вероятните пазари с изключение на Съединени американски щати са Канада, Аржентина, Бразилия и Китай.

Генномодифицираната сьомга съдържа ген от различен тип риба и генетичен материал от дълбоководна змиорка, който държи трансплантирания ген непрестанно деен, до момента в който елементарния хормон за напредък на естествената сьомга е деен единствено през някои елементи от годината. По този метод модифицираната сьомга може да доближи нужното тегло, с цел да бъде пусната на пазара почти за 18 до 20 месеца, до момента в който на естествената ѝ трябват от 28 до 36 месеца.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР