АЛЬОША ДАКОВ е роден на 5 ноември 1980 г. в

...
АЛЬОША ДАКОВ е роден на 5 ноември 1980 г. в
Коментари Харесай

Альоша Даков: Столичната община се проваля в екологията

АЛЬОША ДАКОВ е роден на 5 ноември 1980 година в София. Магистър е по стопанисване на горите в Лесотехническия университет. Има магистратура и по интернационалните стопански връзки в УНСС. В момента е общински консултант от Българска социалистическа партия в София за трети мандат. Заместник-председател е на комисията по околна среда, член на комисиите по инженерна инфраструктура и по превоз към Столичния общински съвет.

Интервю на Деси ВЕЛЕВА

- Г-н Даков, жителите на столичните квартали " Враждебна " и " Челопечене " от месеци недоволстват поради работата на депото за строителни боклуци в региона им? Защо се стигна до голям брой митинги, които остават нечути от общинската администрация?

- Депото за строителни и едрогабаритни боклуци в квартал " Враждебна " се стопанисва от общинското сдружение " Софинвест ". Още по време на предходния мандат на на Столичния общински съвет през 2016-2017 година сдружението заявява, че потенциалът на депото ще бъде привършен в най-скоро време. Затова бе образувана работна група, която да обследва други подобаващи терени за разкриване на хранилище в западната част на София.

За страдание, управлението на Столичната община и кметът Йорданка Фандъкова не пожелаха да подхващат действителни дейности и депа не бяха построени. Така сметището във " Враждебна " остана единственото интензивно за строителни боклуци.

Наясно сме с темпа на строителство в София и потребността от място, където да се изхвърлят отпадъците от него. Проблемът е извънредно сериозен и поражда доста неодобрение у жителите, живеещи в непосредствена непосредственост. Те стачкуват и поради интензивния трафик на тежка техника в региона им. В депото има пропускателен режим, вход с кантар, на който се мерят камионите, с цел да платят съответната такса. И те не престават да влизат.

Още преди две години ръководещите показаха желанията си депото да бъде запръстено и озеленено. Издадените документи от Министерството на околната среда и водите също плануват рекултивация.

От визити от място съм открил, че депонирането продължава, а напълно дребна част от рекултивацията е изпълнена. За да има повсеместен резултат обаче, би трябвало да се прекрати депонирането.

Групата на Българска социалистическа партия в СОС изрично се опълчва на отлагането на решенията по ръководство на отпадъците и е внасяла съответни отчети при разискване на бюджета. Максимално бързо желаеме рекултивация и разкриване на нови депа, с цел да се усъвършенства екологичната конюнктура в региона.

- Защо, макар належащата потребност от решение на казуса, Столичната община продължава да бездейства?

- Нямам разумно пояснение. Още преди четири години бяха обследвани общински терени - мярка, призната консенсусно от СОС. Сега камионите от цяла София обикалят града, с цел да си изхвърлят отпадъка. Те въртят десетки километри и това също води до замърсяване на въздуха на целия град.

- Какво е положението на другите депа за боклуци в София?

- От 2013 година тече рекултивацията на остарялото хранилище в Долни Богров. От управлението на общината бяха декларирали, че процесът ще продължи най-много четири години. Той от дълго време трябваше да е завършил и в този момент там да има зелена повърхност и парк със залесяване. Депото обаче се вижда от автомагистрала " Хемус " и всеки може да разбере, че нищо такова не се случи.

По създание на мястото върви разтоварване на модифицирания битов боклук от Завода за отнасяне на боклук. Десетки хиляди тонове отпадък се насипват всеки ден на 500 метра от най-близките къщи. В региона също има огромно неодобрение поради преминаващата тежка техника, поради праха и не на последно място - поради неизпълнения ангажимент от страна на Столичната община. Управляващите се пробват да избягат от казуса, като го отсрочват във времето. Този път новият период е август следващата година. Така три месеца преди локалните избори дават обещание, че ще затворят депото.

Другото място, на което се изхвърля боклукът на София, е хранилище " Садината ", което се намира до завода до с. Яна. Там се допуска, че би трябвало да отива целият разбъркан битов боклук от сивите контейнери по улиците и от него да се създава РДФ - модифицирано гориво, което да се оползотворява посредством изгаряне.

- Какво става с процедурата по създаване на инсталацията за изгаряне?

- Тя не е завършила, доколкото знам се намира на стадий обжалване в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Има голям риск финансовият запас, очакван по Оперативната стратегия " Околна среда ", да не бъде усвоен. А крайният период е декември 2023 година Това значи, че до година и половина цялата апаратура за изгаряне би трябвало да бъде построена и въведена в употреба, с цел да се стигне до погашение на разноските. Това няма по какъв начин да се случи.

- На последната сесия на Столичния общински съвет групата на Българска социалистическа партия отхвърли да поддържа доклада на Комплексната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за интервала 2021-2026 година Защо?

- Не сме задоволени от постигнатото от общината като резултати и като метод за възстановяване на качеството на въздуха. Какво видяхме в доклада? За поредна година в един огромен столичен регион - " Надежда ", се регистрира превишение над нормата на запрашаването 52 дни в годината.

Друг проблем е несполучливото осъществяване на програмата за промяна на отоплителните уреди с твърдо гориво, които съществено замърсяват въздуха. За този огромен план бе обезпечен финансов запас по Оперативна програма " Околна среда " от над 44 млн. лв.. Това, което виждаме, е, че към май предходната година са платени 1,5 млн. лв. на външен съветник за изследване настройките на хората и осведомителна акция.

Имам директни усещания от регионите, в които жителите се отопляват на твърдо гориво, и мога да кажа, че информация до тях не е стигнала и ползата не е огромен. Все отново 6000 са подали заявки за промяна на печките си, а до края на отоплителния сезон на 2021 година са инсталирани едвам 874 уреда - пелетни печки, газови или климатици.

И до момента в който общината дава 1,5 млн. лв. на консултанти за реклама, отделя напълно малко повече за значими действия като миене и метене на улици. Например, за миене с маркуч на вътрешнокварталните улици са отделени 1,9 млн. лв., а за миене с дюзи - 563 000 лв..

Още един подробност от програмата за възстановяване на чистотата на въздуха - в нея е заложено годишно да се усилва кратността и площите за разчистване. Виждаме обаче, че машинното метене за 2020 година обгръща 409 000 дка улици, а през 2021 година има спад с 10 на 100. Това е противоположна на заложената наклонност.

Друг образец - залесяване и затревяване на междублокови пространства. За предходната година са вложени едвам 1,7 млн. лв. за тях при заложени за целия интервал от 2021 до 2026 година 14,5 млн. лв.. Това значи, че има запас, само че той не се употребява.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР