Активността на китайските фабрики през юни се свива за трети

...
Активността на китайските фабрики през юни се свива за трети
Коментари Харесай

Китай регистрира трети пореден месец на спад на производството

Активността на китайските заводи през юни се свива за трети следващ месец, а непроизводствената интензивност е най-слабата, откогато Пекин се отхвърли от строгата си политика на " нулев Covid " в края на предходната година.    Последните данни, представени от CNBC, сочат, че възобновяване на втората по величина стопанска система в света е нееднозначно, защото темпото на напредък понижава.    Официалният показател на мениджърите по поръчките в индустрията (PMI) е достигнал 49,0 пункта през юни - спрямо 48,8 пункта през май и 49,2 пункта през април, сочат данните на Националното статистическо бюро, оповестени в петък.      Те демонстрират също по този начин, че в Китай е регистриран най-слабият формален PMI показател в непроизводствената сфера за тази година, като през юни той доближава 53,2 пункта - спрямо 54,5 пункта през май и 56,4 пункта през април. Показания на PMI над 50 значат разширение на активността, до момента в който такива под това равнище приказват за стесняване.   

" Икономическата инерция в Китай към момента е много слаба. Последните данни демонстрират, че международната стопанска система се забавя, което евентуално ще окаже спомагателен напън върху външното търсене през идващите месеци ", изяснява Джан Живей, президент и основен икономист на Pinpoint Asset Management. " От друга страна, задачата на държавното управление за напредък от 5% през тази година е много скромна поради ниската база през предходната година. Не е ясно дали слабите стопански данни ще подбуден администрацията скоро да стартира нападателни ограничения за стимулиране ". 
След публикуването на данните за PMI китайският юан доближава най-слабото си равнище по отношение на щатския $ от средата на ноември насам.    Ключова среща на Политбюро    Китайският министър председател Ли Цян разгласи във вторник, че страната му към момента може да реализира задачата си за годишен напредък от към 5% - скромна цел, откакто през предходната година Китай означи едвам 3% растеж, което е едно от най-слабите достижения от близо половин век насам.   

Пазарните наблюдаващи чакат идващите стъпки от съвещанието на Политбюро на Китайската комунистическа партия през юли, по време на което висшето управление се чака да направи обзор на икономическите резултати на страната през първата половина на годината. 
В средата на юни Държавният съвет на Китай даде обещание да предприеме навреме " по-решителни ограничения " за усилване на темпото на икономическо развиване, усъвършенстване на икономическата конструкция и поощряване на устойчивото възобновяване. Тази поръчка пристигна на фона на стопански напредък през април и май, който се оказа под упованията. Това ускори апелите за по-решителни финансови ограничения в поддръжка на растежа на Китай, защото дълго чаканото възобновяване след пандемията разочарова.    Големите банки на Уолстрийт - от Goldman Sachs и Bank of America до UBS и Nomura, неотдавна понижиха прогнозите си за растежа в Китай.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР