Активната съставка AZD1222 можеше да не влезе в употреба като

...
Активната съставка AZD1222 можеше да не влезе в употреба като
Коментари Харесай

Кой е мозъкът на AstraZeneca и провали ли се с ваксината?

Активната съставна част AZD1222 можеше да не влезе в приложимост като „ имунизацията AstraZeneca “, а евентуално като „ имунизацията Merck “. Или под напълно друго име. Защото, когато екипът към Сара Гилбърт от Института " Дженър " към Британския университет в Оксфорд създаде своята векторна ваксина против новия ковид, AstraZenca не беше първият избор на откривателите като търговски сътрудник, пише Мартин Мюлер в „ Der Spiegel ”, представен от DarikNews.

В последна сметка най-високо котираната фармацевтична компания в Обединеното кралство бе определената, а AZD1222 стана „ имунизацията AstraZeneca “. Компанията, за която единствено във Англия работят десетки хиляди души, се съгласи да продава AZD1222 на себестойността й, като се потвърди и като мощен сътрудник в производството и продажбата на университетската ваксина.

Недостатъкът? AstraZeneca имаше дребен опит с имунизациите.Групата, основана през 1999 година посредством обединение сред английската химическа и фармацевтична компания Zeneca и шведската фармацевтична компания Astra, е в тежка категория в печеливши области като онкология, диабет и респираторни болести. До 2011 година даже зъбните импланти бяха част от портфолиото й.Astra стана международно известна със своите блокери на стомашната киселина с дейната съставна част омепразол - на моменти това беше най-продаваното лекарство в света. Но, за разлика от английската компания GlaxoSmithKline (днес сътрудник на основаната в Тюбинген компания Curevac), имунизациите не са част от главния бизнес на AstraZeneca.

В допълнение към имунизацията против Covid 19, AstraZeneca предлага на пазара, да вземем за пример Fluenz Tetra, противогрипна ваксина, която може да се ползва и като спрей за нос вместо със спринцовка. Отдавна се разисква дали това може да проработи и в бъдеща ваксина против ковид. Вече е тествано с хамстери и маймуни. 

Човекът зад AstraZeneca е Паскал Сорио, 61-годишен, основен изпълнителен шеф на групата. Той постоянно се биеше с други момчета в парижко предградие като дребен, а през 2019 година завоюва 14 милиона английски лири. Обученият ветеринарен доктор в действителност искаше да специализира в лекуването на коне, като конете са към момента една от пристрастеностите му и до през днешния ден. Братята му са лекари. Сорио приключва университета HEC в Париж, работи във фармацевтичната промишленост от 35 години, в това число в Roussel Uclaf, Hoechst, Aventis (сега Sanofi), Genentec и Roche. Членове на фамилията му живеят в Австралия, където той също постоянно отскача.

 Астра Зенека AstraZeneca

Сорио е считан за скромен. Когато посещава немския клон на AstraZeneca във Ведел покрай Хамбург, той идва самичък и с раница на търба. Сорио приказва съвършено британски с тежък френски акцент.Той е считан за движещата мощ на компанията, като реалокира централата от Лондон в университетския град Кеймбридж. Казвал е: " Ако не страдате от неуспехи в научните проучвания, не сте били задоволително новаторски. "

Под управлението на Сорио AstraZeneca генерира към 20 % от продажбите си в Китай. Шефът залага най-вече на медикаменти за рак, пазар, който към този момент се прави оценка на към 150 милиарда $ и който се чака да се усили повече от 2 пъти до 2027 година.Но нововъведенията са единствено половината от борбата във фармацевтичната промишленост. Често растежът се купува.

AstraZeneca разгласи през декември, че ще купи Alexion. Цената за профилирания снабдител на медикаменти против редки заболявания се прави оценка на към 39 милиарда $. Перспективите за възвръщаемост на инвестицията се смятат за положителни. Soliris към момента е главният артикул на Alexion. Използва се против редкия синдром на Marchiafava-Micheli, положение, което унищожава алените кръвни кафези. Цената на едно лекуване е 600 000 $ годишно.

През юни 2020 година се разпространиха клюки, че AstraZeneca може да поеме американската фармацевтична компания Gilead. Gilead също е дейна в битката против Covid-19 и е създала дейната съставна част ремдесивир. Това би било една от най-големите фармацевтични покупко-продажби в историята, като по това време новата компания щеше да има планирана пазарна стойност от 240 милиарда $. Досега нищо не е излязло от поглъщането.

Тъй като доста неща във фармацевтичната промишленост са взаимосвързани, AstraZeneca също има разнообразни обединявания с други компании, които имат ваксини против ковид.AstraZeneca продаде 7,7% на Moderna, американската компания, която създаде своя РНК ваксина против заболяването. Точното време на продажбата през предходната година е незнайно,

AstraZeneca генерира към 1,2 милиарда щатски $ от транзакцията.След това борсовата стойност на Moderna набъбна още повече - на моменти до над 60 милиарда щатски $. Сделката с Moderna към момента беше добър бизнес за AstraZeneca.Едната цел беше да се получи достъп до започващата иРНК (mRNA) технология. Очевидно Сорио е имал други индикации поради, защото имунизацията AstraZeneca се основава на генетично модифициран аденовирус.

Има и още едно име, обвързвано с AstraZeneca: Pfizer. Производителят на Виагра искаше да поеме AstraZeneca през 2014 година - за 117 милиарда $. 

Въпреки раздутата оферта, Сорио отблъсна враждебното усвояване. Днес AstraZeneca е два пъти по-ценна, в сравнение с тогава.Това, че точно коронавирусната ваксина се трансформира в имиджов неуспех за AstraZeneca, е горчив хап.

Процесът на създаването й беше повече от сложен. Съобщението на корпорацията от ноември 2020 година, в което беше оповестена успеваемост от към 70 %, прикри по какъв начин се стигна до тази цифра, както можеше да се прочете малко по-късно в английското здравно списание " The Lancet ". 

Изглежда, че от AstraZeneca инцидентно бяха дали на група доброволци половин доза, а по-късно и цялостна доза от имунизацията в своето клинично изследване. Това докара до успеваемост от над 90 %. В другата група, в която доброволците получиха две цялостни дози, успеваемостта е била единствено 62 %. Средната стойност на двата резултата е 70 % успеваемост. Което и до през днешния ден не се отразява добре на престижа на препарата.

Предшественикът на Сорио - Дейвид Бренан, посочи в изявление през 2006 година, че сходни неточности могат да останат непроменяемо свързани с името на компанията. На въпрос дали производителите на медикаменти имат проблем с имиджа си, той отговори в „ Handelsblatt “: „ За страдание в действителност е по този начин - доста хора правят оценка нашите артикули, само че не и фирмите (които ги произвеждат). "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР