Ако стаята е твърде гореща или студена, можете да забравите

...
Ако стаята е твърде гореща или студена, можете да забравите
Коментари Харесай

На каква температура е препоръчително да спим

Ако стаята е прекомерно гореща или студена, можете да забравите за положителната отмора.

Някой е привикнал да спи с необятно отворени прозорци даже през студения сезон, до момента в който някой „ запушва “ всички пукнатини, страхувайки се от най-малкото течение. Каква е най-хубавата температура в спалнята за здравословен сън?

Изследвания по тази тематика бяха извършени по едно и също време в няколко задгранични научни центъра и специалистите стигнаха до заключението: за цялостно възобновяване през нощта тялото ни се нуждае от по този начин нареченото положение на термонеутралност.

Около 30% от популацията на света страдат от бодърствуване. Еднa от аргументите: стайната температура може да е неправилна. Разбираме по какъв начин въздейства на съня и какви показания на термометъра могат да се смятат за идеални. 

На процедура това значи:

- в случай че спите без одеяло и топла пижама - да вземем за пример през лятото, тогава в стаята би трябвало да има плюс 30 - 32 градуса;

- в случай че облечете обичаната си пижама и се увиете в одеяло, тогава оптималната температура за спалнята е 16 - 19 градуса по Целзий. Това е много готино - през отоплителния сезон нашите жилища приблизително се затоплят до 22 - 24 градуса. Ето за какво, с цел да поддържате " вярната " нощна атмосфера, е целесъобразно освен да проветрявате стаята през нощта, само че и да оставяте прозореца леко отворен.

Хормонът мелатонин се създава по-добре при по-ниски температури, споделят специалисти. Нарича се хормон на съня, както и на младостта и здравето. Тъй като точно мелатонинът контролира работата на цялата ендокринна система на тялото, хармоничния ход на нашия биологичен часовник, а също по този начин е виновен за мощния имунитет.

Но с цел да заспите по-бързо, без да се мятате и да не броите овцете, и да спите добре, би трябвало да се концентрирайте върху повишението на производството на мелатонин в организма. И в случай че съумеете да влезете в леглото и да заспите преди среднощ, тогава смятайте, че сте късметлия: потвърдено е, че най-активният, оздравяващ и подмладяващ резултат на мелатонина се демонстрира сред 12 и 4 часа сутринта. 

Като цяло, с цел да се поддържа имунитет, както и добра отмора за мозъка, учените и лекарите поучават да спите 7,5 - 8 часа. Разбира се, по-кратък интервал на сън може да е задоволителен за някого, само че за елементарния човек това е продължителността на съня, която към момента се смята за най-хубава.

Каква температура е подобаваща за възрастни и деца над две години

Оптималният знак е сред 16 и 19°C. Това се дължи на температурата на човешкото тяло. През деня тя се трансформира съгласно циркадните ритми. Ако режимът ви не е нарушен, то вечер, когато към този момент ви се спи и се приготвяте за лягане, телесната температура стартира леко да понижава заради вазодилатация. И ще продължи да пада през цялата нощ, достигайки най-ниска точка към 5 сутринта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР