Аида ОванесНеведнъж сме били свидетели на случаи на хора, които

...
Аида ОванесНеведнъж сме били свидетели на случаи на хора, които
Коментари Харесай

С парите в плик - към сиво бъдеще

Аида Ованес
Неведнъж сме били очевидци на случаи на хора, които са работили без трудов контракт и макар усърдно свършената работа, не са получавали обещаното заплащане за положения труд. Неведнъж трудовите инспектори и представители на контролните органи са подчертавали, че хората не би трябвало да се съгласяват да работят без контракт или да подписват контракт с фиктивни клаузи.
Въпреки това случаите на полагане на недеклариран труд не престават. В Европейски Съюз като недеклариран труд се отбелязва всяка активност, реализирана против възнаграждение и законна по своята същина, само че недекларирана пред органите на публичната власт. В последна сметка губещият от това е един - служащият. 
Има хора, които чудесно знаят, че законът е на тяхна страна и е безразсъдно да одобряват сходни условия, само че оправданието им е, че са били притиснати от потребността и пред алтернативата фамилиите им да останат без прехранване, са принудени да го сторят.    
За първите шест месеца на 2022 година са открити 1422 души, работещи без трудови контракти във всички стопански действия, сочат данните на Главната ревизия по труда. > В хотелиерството и ресторантьорството  > недекларираният труд е постоянно срещан. Затова и трудовите инспектори реализират целогодишен надзор в тях, а по време на зимния и летния сезон се провеждат и инспекционни акции. Преди началото на дейния летен сезон, единствено за първите 6 месеца на годината, от ГИТ са открили 352 души в сектора, които са работили без трудов контракт. 
От началото на юли 2022 година, поради активизирането на летния туристически сезон, контролът в обектите със сезонен темперамент по Черноморието е главен приоритет за дирекциите " Инспекция по труда " Бургас, Варна и Добрич, на територията на които се намират курортни обитаеми места. 
Неотдавна от ГИТ оповестиха, че единствено през юни и юли са направени 1133 инспекции в питейни заведения и заведения за хранене. Контрольорите са открили 6333 нарушавания на трудовото законодателство, като 810 от тях са свързани със заплащането на труда, а 878 - с работното време, почивките и отпуските. Тези нарушавания също основават предпоставки за укриването на налози и осигуровки от работодатели и работещи в бранша. Освен това са хванати и 150 души да работят без трудов контракт. > Селското стопанство > е различен уязвим в това отношение бранш. За първите четири месеца на 2022 година контрольорите на ГИТ са направили 840 инспекции в икономическа активност " Растениевъдство и отглеждане на животни ", при които са хванати 27 души без трудов контракт. знае се, че работата в растениевъдството е характерна, заради което от няколко години са въведени т.нар. > еднодневни контракти > Посредством тях може да бъдат наемани служащи за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула, тютюн. Наетите с този тип контракт резервират правото си на обществено подкрепяне и компенсации. Облекчения са планувани и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, които нямат обвързване да записват еднодневните контракти в Национална агенция за приходите, да оформят трудови книжки и други
От ГИТ нееднократно са предупреждавали, че сезонната претовареност крие висок риск от потребление на недеклариран труд. До седмици излизаме от летния сезон, а след още толкоз време влизаме в зимния туристически сезон. Сключването на писмен трудов контракт с действителни клаузи и регистрирането му в Национална агенция за приходите подсигурява в най-пълна степен правата и на работещи, и на работодатели.> Строителството, търговията на едро и на дребно > също са рискови сектори във връзка с парите в плик. За седемте месеца на годината са осъществени 15 735 инспекции във високорисковите във връзка с недекларирания труд браншове строителство и селско стопанство и са открити 1714 случая на работа без трудови контракти.
Колко ли са действителните случаи на работа без трудов контракт?! 
Въпреки множеството промени в законодателството, целящи съкращаване на сивата стопанска система, сигналите за нарушение на трудовите права нарастват. По данни на КНСБ в случай че през 2020 година служащите са алармирали за 1572 нарушавания, то през предходната година са 2043. Най-много са сигналите за неизплащане на заплати - 27,5%, следвани от нарушавания, свързани с работното време, почивките и отпуските - 22,8%, за неспазване на осигурителни права са 17,7%. Не са малко и сигналите за заплати в плик, както и за неспазване от работодателите на 8-часовия работен ден. От синдиката предлагат освен подписване на действителни трудови контракти от всеки служащ и чиновник, само че и сключването на групови трудови контракти като един от най-ефективните способи за справяне с казуса. 
Заплатите в плик ощетяват бюджета годишно с към 300 млн. лева, са пресметнали от Национална агенция за приходите. За съпоставяне безплатните учебници за 580 хиляди възпитаници биха коствали на бюджета 50 млн. лева, а безплатните медикаменти за деца до 14 година - 130 млн. лева.    
Какво губи служащият
При работа без писмен трудов контракт, регистриран в Национална агенция за приходите, се губи опцията за отбрана на трудови и осигурителни права, предизвестяват и от КТ " Подкрепа ".
Когато се съгласяват да работят без трудов контракт или с контракт, в който е регламентирано по-кратко работно време от действителното или по-ниско заплащане от получаваното, работещите или въобще не натрупат застрахователен стаж (когато работят без трудов договор), или той е по-малко от в действителност направения, което ги лишава от правото на компенсации за безработица, болнични, майчинство. А обезпечаването върху по-ниски хонорари понижава размера на компенсациите.
Брошура на ГИТ
Например, в случай че трудовият контракт е с фиктивни клаузи и публично заявената заплата на служащия е 710 лева, а останалите 290 лева до действителната от 1000 лева са в плик, за идващите 30 години този служащ би изгубил 39 990,90 лева Това сочат изчисленията на Национална агенция за приходите за заплатите в плик. Работникът би изгубил още:
- 3150 лева майчинство за целия интервал от 280 дни.
- 1588 лева болнични за 10 години
- 1566 лева еднократно обезщетение при безработица
- 33 686,40 лева пенсия за 22 години.
Как може да се ревизира
На електронната страница на Национална агенция за приходите с ПИК, който от офисите на приходната организация се издава гратис, или с дипломиран електронен автограф (КЕП) всеки може да се възползва от услугата " Справка за застрахователен приход ". Там обезпечения може да направи информация кой е осигурителят (име и БУЛСТАТ), за какъв брой време го е осигурявал, какви и какъв брой са отработените дни и/или часове, дневното работно време, да види осигурителния си приход, начисления месечен облагаем приход.
Добре е да се знае, че при избор на услугата се пресъздават заявените от осигурителя/работодателя данни. 
Добре е да се знае, че...
Работодателят няма право да позволява служащите и чиновниците до работните им места, преди да е сключил с тях писмен трудов контракт, регистриран в Националната организация за приходите. Ако работодателят желае да ревизира уменията им, той има право да включи в контракта уговорка за период на изпитване, само че не и да ги принуждава да работят без контракт. 
Сигнали за нарушаване на трудовото законодателство може да се подават в Главната ревизия по труда, както и на електронната страница на изпълнителната организация. Ако трудовите права на служащия са нарушени, той може да алармира и синдикатите.
 
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР