„Нека вечно живее руско-българското приятелство“, каза в приветственото си слово

...
„Нека вечно живее руско-българското приятелство“, каза в приветственото си слово
Коментари Харесай

Руският посланик Анатолий Макаров: Нека вечно живее руско-българското приятелство

„Нека постоянно живее руско-българското приятелство“, сподели в приветственото си слово съветският дипломат в България Н. прочие Анатолий Макаров във връзка 140-годишнината от Освобождението на София от турско иго.

„ За мен е огромна чест да представям Русия на днешните тържества, отдадени на 140-годишнината от Освобождението на град София от османското робство. Събитията от преди 140 години не са били подарък, а заслуга – резултат от дълга и кръвопролитна битка за независимост, за правото на България сама да дефинира своята орис. Тази битка не би била допустима както без българските будители и опълченци, по този начин и без самоотвержените съветски войни, сложили на карта най-скъпото си – живота си поради бъдещето на братския български народ “, съобщи Макаров.

По думите му през днешния ден от време на време може да се чуе, че не трябва да се живее с предишното, че е извънредно време да се зареже благодарността към съветските освободители и да се премине към новите идеали. „ Но какво би представлявала модерна България, в случай че не бяха решителните дейности на император Александър II? Нали макар всеобщите настроения в интерес на поробените славянски нации, ходили из Европа през 17-те години на 19 век, единствено съветската империя намира смелостта да прогласи открита война против Османската империя. Тази война е била благородна и съзидателна, а успеха в нея е станала наша обща “, добави той. Според него да помним подвига на нашите предшественици не значи да живеем с предишното. „ Това значи да бъдем признателни потомци, почтени за свободата и щастието, извоювани с цената на многохилядни жертви. Нека да бъдем грижливи към нашата обща история, скъпи другари. Нека всяка година пред този паметник се събират хора, с цел да почетат паметта на починалите бойци. Нека постоянно живее руско-българското другарство “, сподели още Анатолий Макаров.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР