40 г. след Фолклендската война споровете между Аржентина и Великобритания

...
40 г. след Фолклендската война споровете между Аржентина и Великобритания
Коментари Харесай

Пингвини бетонират на власт Желязната лейди

40 година след Фолклендската война разногласията сред Аржентина и Англия не престават Папа Франциск с основна роля в спора
 

" Там може да има единствено пингвини, само че това са бритнаски пингвини ".

С тази популярна имитация се твърди, че Маргарет Тачър е аргументирала заповедта си за осъществяване на " специфична военна интервенция " (както е съвременно да се споделя сега) на намиращите се на другия завършек на земното кълбо Фолкландски острови.

Преди тъкмо 40 години -на 19 март 1982 година аржентински служащи издигат сино-бялото знаме на страната си на един от отдалечените на към 500 км от крайбрежията им острови в Атлантическия океан, които те назовават Малвински. Именно този акт се приема за " първи залп " на последвалата 2-месечна кървава война сред Аржентина и Англия за островите, довела до гибелта на над 900 души. Две седмици след издигането на знамето ръководещата в Буенос Айрес военна хунта афишира инвазия и праща войски на Мавините, които от 1833 година са английско притежание с публично наименовани Фолкленди. Населението им е под 2000 души, потомци основно на заселници от Шотландия и Уелс и за армията на хунтата не е изключително мъчно откри надзор.

Отговорът на Желязната лейди от " Даунинг стрийт " в Лондон е категоричен -война. Флотът потегля на задача на 10 000 километра. Твърди се, че тогава идва и прословутата є фраза за " британскиите пингвини " в отговор на въпрос дали си коства да се води война, да се харчат милиарди и да умират хора, откакто там " има единствено скали и пингвини ".

Има и нефт

Днес се оказва, че там има освен пингвини, само че и нефт. Британски компании започнаха да вършат сондажи преди към 12 години. В началото на този месец основаното в Лондон сдружение Borders & Southern Petroleum разгласи, че набира средства за създаване и на находище на газ край Фолклендите. Наличието на потребните изкопаеми налива в допълнение масло в огъня на към момента телеещите несъгласия сред Буенос Айрес и Лондон 40 години след войната.

Тя завършва на 14 юни 1982 година с капитуалция на Аржентина. Загиват 649 аржентински бойци и 255 британци. Нанесени са тежки провали по флота на хунтата, като основен миг е потапянето на аржентинския крайцер " Капитан Берголио " от английска атомна подводница.

Тачър яхва патриотичния напредък

Изходът от войната дава голям отпечатък в двете страни. Преди експлоадирането є Англия се тресе от безработица и всеобщи стачки, които постоянно са потушавани със мощ. Премиерът Тачър е неотстъпчива към синдикатите. Проблеми основават и терористите от ИРА, а футболните хулигани са в апогея си. Победата във войната обаче разсънва голям родолюбив напредък в английското общество. Проявилата увереност в спора Маргарет Тачър победи на изборите идната година.

Точно противоположното се случва в Аржентина. След загубата на войната пораства недоволството против хунтата, която така и така е подложена на критика за жестокките репресии и нарушаването на човешките права в страната. Това довежда до рухването є от власт идната година.

Връзката със Светия трон

В спора беше забъркан и папа Франциск. Веднага след възкачването му на Светия трон преди 9 години в английската преса се появиха въпроси за връзката му с военната хунта в Аржентина и нейната кървава тирания в края на 70-те и началото на 80-те години. Тогава Франциск е глава Йезуитския медал в страната и към момента е носи името Хорхе Берголио. Срещу църквата има обвинявания, че е подкрепяла хунтата. От Ватикана отхвърлят и даже показват, че Берголио е помагал на преследвани от управляващите да избягат.

През 2015 година папата бе сниман на площада в Рим да държи табелка с надпис, че е време за нов разговор сред Аржентина и Англия за Фолкландските острови. " Не е ясно дали Франциск просто в хванал подадената му табела или съзнателно влиза в разногласието ", писа тогава " Гардиън ". Президентката на Аржентина Кристина Кирхер пък побърза да тиутне две негови фотоси с надпис " Малвинас Архентинас " (Малвините са аржентински).

Преди две години и половина папата взе участие в основно събитие за помиряване сред двете страни - връщането в Буенос Айрес на статуята " Нашата Дама от Лухан ". Изработената през 1630 година иящна дрънкулка на Дева Мария се е съхранявала епохи наред в базиликата в Лухан -район на Буенос Айрес. По време на нашествието на Фолкландските острови аржентинските войски я придвижват там. След като ги побеждават обаче англичаните си я харесват и я вземат в Обединеното кралство. През октомври 2019 година тя бе публично върната на Аржентина на специфична гала, на която папата я балгослови и даже се просълзи. Сега статуята още веднъж си е в Лухан.

Фолкландите обаче си остават английски, както и пингвините. За петрола предистои да се взема решение.
Марадона отмъщава 4 година по-късно с “Божията ръка ”
Война сред Англия и Аржентина намира своето продължение на футболния терен.

Двата тима се срещат на четвъртфинал на международното състезание в Мексико през 1986 година - четири години след спора на Фокландските острови. Мачът остава в историята с може би най-скандалния гол, вкарван в миналото. Той е дело на именития Диего Марадона, който открива резултата като мушва топката с ръка в британската врата, а непозволената му игра остава незабелязана от българския непряк арбитър Богдан Дочев. Запитан след мача за случилото се Марадона декларира, че това е била " Божията ръка ".

Той прибавя и втори гол в ссрещата, който е същински шедьовър. Диего потегля от своето поле, преодолява съвсем всички играчи на Англия, финтира и вратаря Шилтън и опъва мрежата за повторно. Гари Линекер връща един гол за англичаните като оформя крайното 2-1 за Аржентина.

Второто попадение на Марадона е определено за най-красив гол в историята на международните шампионати. Самият той обаче написа в биографията си, че от време на време повече се радва на първия си гол в мача -вкараният с ръка. " Беше като да открадна портфейла на  англичаните ", споделя Марадона. " Все едно победихме страна, а не футболен тим. Въпреки че бяхме споделили преди мача, че футболът няма нищо общо с войната на Фолклендските острови, знаехме, че там са умъртвили доста аржентински момчета, убиха ги като дребни птички. И това беше възмездие ", споделя Дон Диего.Десетилетия по-късно в изявление пред другия голмайстор в мача, влязал в ролята на публицист - Гари Линекер, Марадона разянява, че под " Божията ръка " имал поради известен израз на испански - " намесена е Божията ръка ", което значи че е пристигнала помощ свише. Не е имал поради, че той самият е Бог, както някои разбарли изявлението му. Впоследствие обаче фактически в Аржентина се появява публично приета вяра на " марадонистите ". Тяхната черква има хиляди почитатели в Аржентина, изповядващи възвишен фетиш към Марадона. Подобно на християните си имат и 10 заповеди, последната от които е да кръстят първородния си наследник Диего.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР