4.5 млн. лв. забавени заплати са изплатени от началото на

...
4.5 млн. лв. забавени заплати са изплатени от началото на
Коментари Харесай

4.5 млн. лв. забавени заплати са изплатени

4.5 млн. лева забавени заплати са изплатени от началото на годината до момента. Това заяви Инспекцията по труда. Работници на 71 предприятия получиха своите хонорари след намесата на контролните органи.

Събраните от организация доказателства демонстрират, че 1/3 от служащите не са получавали своето заплащане повече от 2 месеца. Осем работодатели са изплатили напълно дължимите хонорари, заради което делата са прекъснати.

В Световния ден на достойния труд Инспекцията по труда припомнят, че е единствената институция, която има правомощия да постанова използването на трудовото законодателство, както и че достойните условия на труд се подсигуряват в най-пълна степен от работата на ярко.

ИА ГИТ моли към наетите да подават сигнали, до момента в който към момента са в трудови правни отношения с работодателите си, с цел да бъдат предпазени по-ефективно трудовите им права. Инспекторите по труда са разполагаем за консултиране и информиране както на работещите, по този начин и на работодателите по въпроси, свързани с използването на трудовото законодателство.

За деветте месеца на 2020 година инспекторите по труда са направили 27 310 бр. инспекции в 23 060 предприятия с над 1 млн. заети в тях. Близо 5000 бр. от инспекциите са по сигнали на жители, като в изискванията на рецесията от ковид най-често те са свързани със заплащането на труда

Случаите на работа без трудов контракт са 1888 бр. За това нарушаване законодателят е определил, че не може да бъде маловажно, поради това се търси административнонаказателна отговорност при всеки открит случай.

Освен че се постанова глоба, не по-малка от 1500 лева, работодателите, наели незаконосъобразно служащи и чиновници без трудови контракти, губят право да вземат участие в публични поръчки в идващите три години, както и право на подкрепяне по ограниченията за превъзмогване на последствията от рецесията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР