''Диверсификацията и строежът на нови ядрени блокове - на 7-ми

...
''Диверсификацията и строежът на нови ядрени блокове - на 7-ми
Коментари Харесай

Е. Божков за ФАКТИ: Енергетиката е дадена на групировки около Пеевски, Ковачки и Стойков

''Диверсификацията и градежът на нови нуклеарни блокове - на 7-ми и 8-ми нуклеарен блок в АЕЦ " Козлодуй ", е резултат от една среща в Белия дом на Бойко Борисов с Тръмп през 2018 година, в случай че не се неистина. Преди това имаше едно подготвящо посещаване на един помощник-държавен секретар. След диалозите в Белия дом, на които стана дума за взаимни планове в нуклеарната енергетика, имаше още две визити на хора от екипа на помощник-държавния секретар, който се занимаваше с нуклеарна енергетика и въоръжение в Белия дом. Тогава очевидно са поети ангажименти''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ енергийният специалист, част от Стратегическия съвет на президента Румен Радев - Еленко Божков.

''Искам единствено да отбележа, че въпросът за диверсификация на нуклеарното гориво, или по-точно казано заменяне на съветското нуклеарно гориво с американско нуклеарно гориво, създадено от " Уестингхаус ", или негови клонове, се търкаля в българската енергетика от 90-те години. Първоначално беше за реакторите ВВЕР-440 - опити, които се оказаха несполучливи. Въпреки че разполагаха с цялата документи не можаха да се оправят. Същото това се случи и в Дуковани - чешка атомна централа, в която има 440-мегаватови блокове. Тогава ''Уестингхаус'' демонстрираха интерес да се опитат да произведат гориво за 1000-мегаватовите блокове. Тези техни опити продължиха и се организираха и в чешките централи " Темелин ", и в Южноукраинската централа. Трябва да кажем, че в Украйна има 15 нуклеарни блока, от които 13 са 1000- мегаватови и на 6 се пробва да се слага американско нуклеарно гориво, само че както в Темелин, по този начин и в Украйна опитите не са успешни'', съобщи още Еленко Божков.

''В Чехия отношение взе техният ръководител на нуклеарния регулатор - Дана Драбова, която изрично се опълчи на по-нататъшната употреба на нуклеарното гориво на ''Уестингхаус'''', добави енергийният специалист.

''Аз ще изтъквам на всички места специалисти, които приказват по този въпрос. А в България виждате, че приказват политиците. Защо по всичките тези въпроси не излиза да приказва Цанко Бачийски, който е новият ръководител на нашия нуклеарен регулатор, а приказват Борисов и Петкова, както и американският дипломат, които са извънредно некомпетентни механически. Те могат да приказват оптимистично, само че това е политическо говорене. Това няма нищо общо с това, което се случва. Важно е да кажеш, че са реализирани триумфи и че би трябвало да се върви по този път'', разяснява Божков.

Той разяснява и ''трансплантирането'', както го назова водещата Маринкова, на реактори от Белене в Козлодуй

''То е резултат от от същите тези срещи и при него следствията ще бъдат също по този начин трагични и неудачни, както при опита с нуклеарното гориво'', счита Еленко Божков.

''Вчера Богомил (б.р. Богомил Манчев) го сподели доста ясно. Проектът, или закарването на реактори от Белене в Козлодуй, е напът да провали и двата плана, тъй като един план с ВВЕР-1000 на новата площадката на ''Белене'' би могъл да се осъществя не в това десетилетие, както сподели той, а в идващото. Прекалено дълго е. За това време ще се откажат всички. И те към този момент се отхвърлят вложителите, като виждат тази опция. Това, за което чакаха да минат карантините - да влязат в стаята с информацията, да прегледат документите, не се реализира. Те напълно ще се откажат, когато се вижда тук, че има не решение на Министерски съвет, а информация за това какво са говорили за опциите да се построява подобен блок. Те ще се откажат и по моя информация са напът да се откажат от плана " Белене ", което ще докара това това, че в този момент при острата потребност, която ще възникне в България, от електрическа сила, поради Зелената договорка и поради това, че би трябвало да се затварят блоковете и се чака, че 2025 година, макар всички приказки на Петкова, 2025 година, ще се наложи да затваряме въглищните блокове в ''Марица изток''. Даже няма да имаме вероятност за създаване на един или два 1000-мегаватови блока базови мощности'', добави специалистът, част от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Еленко Божков приказва и за възможното работене в посока създаване 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ ''Козлодуй ":

''Отсега им би трябвало едно 8 години съгласно мен, с цел да се получат всички позволения, известието от Европейския съюз, с цел да се създаде планът, да бъде утвърден той. Това ще са към 8 години и още сред 6-8 години за създаване. Трябва да отбележим нещо доста значимо. Ако се прави единствено един блок в АЕЦ " Козлодуй ", единствено 1000-мегаватовия ВВЕР от Белене, планът ''Белене'' се проваля, тъй като той е за два блока този план и всичко е направено по този начин, че да могат да се експлоатират и да се изградят два блока. Всичко отива напразно. Трябва да се означи и друго. Помощните уреди, инфраструктурата - приказваме за открити разпределителни уредби, циркулационни и брегови помпени станции, те би трябвало да се възобновяват, да се рехабилитират. Всичко предстои на рехабилитация, което също лишава време''.

За повредата в АЕЦ " Козлодуй ", енергийният специалист сподели следното: ''Беше обявено доста повърхностно, че това станало поради изключване на някаква оперативна верига, и то от човек, който е отишъл да обезпечава работата на други хора, които ще работят на другия ден. За това той отишъл да обезопасява местоработата през нощта и инцидентно е изключил зареждането, както те споделят, на един сензор от първи канал. В една естествена обстановка това би трябвало до докара до незабавна реакция в оперативното звено на централата, би трябвало да се преразгледат всички указания за работа, методът на издаване на нарядите и допускането до работа. Задължително за това нещо първо би трябвало да приказват ръководителят на нуклеарния регулатор и шефовете на централата. Дежурният инженер на блока, дежурният инженер на станцията на централата и минимум един от шефовете неотложно би трябвало да подадат оставка, тъй като това е доста съществено събитие''. Според него по тази тематика енергийният министър Теменужка Петкова е правила забаламосвания.

''Аз мисля, че при вас приказвах, че енергетиката е дадена на концесия на три корпоративни групировки, които съгласно мен гравитират към еднакъв център. Едната част са централите ''Марица изток'' и долу в Южна България, които сигурно се въртят към групировките, с които е обвързван Делян Пеевски. Втората част е групировката, която гравитира към господин Ковачки. Третата част това е в Козлодуй - Людмил Стойков, който се занимава с извеждането от употреба на 1-ви до 4-ти блок и надлежно с цялото дружество за радиоактивни боклуци, и последователно е влезнал в оперативното ръководство и всичко, което се случва в самата централа'', твърди членът на Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

''Както виждам в последно време се пристъпи към така наречен състезания. Такива състезания се организират в БЕХ, в ''Булгартрансгаз'', в ЕСО, в НЕК и ''Булгаргаз''. Изборите на нови ръководители в този момент, преди изборите, ще даде опция тези, които ще бъдат назначени, а се знае кои ще бъдат, да се затвърдят. След това освобождението им ще бъде доста мъчно. Знае се, че за изпълнителен шеф на БЕХ най-вероятно ще бъде избран Наско Михов - сегашният шеф на АЕЦ " Козлодуй ", който за мен е извънреден провинен за всичките неща, които се случват до този миг в атомната централа. И ние в този момент, вместо да търсим отговорност от него, той ще бъде назначен за началник на целия Български енергиен холдинг. От друга страна, през днешния ден чух, а и той самият се похвали, че ръководителят на Енергийната комисия от Народното събрание - Валентин Николов, се готви да се кандидатира също за член на Съвета на шефовете на БЕХ, като по едно и също време с това той към момента е народен представител, с което се нарушава законът. Той е в спор на ползи и това е неуместно. Парламентът не е дал своя вот неговата оставка. Има ред нарушавания на закона, които за мен са необясними.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР