35 души дариха кръв за децата с таласемия в първия

...
35 души дариха кръв за децата с таласемия в първия
Коментари Харесай

С големи сърца: 35 дарители дадоха от кръвта си за децата с таласемия

35 души подариха кръв за децата с таласемия в първия ден от акцията в столичната болница УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Общо 42 души се отзоваха на апела за даряване на кръв в Спешното поделение на ИСУЛ, а 35 от тях действително се оказаха без противопоказания и съумяха да дарят кръв. 

Кампанията, която е в помощ на децата с таласемия, продължава и в сряда /10 май/ от 8:30 до 12:30 часа, още веднъж в Спешното поделение на болничното заведение.

Сред явилите се да дарят кръв бяха лекари от болничното заведение, жители, хора, които са пътували особено за задачата от обитаеми места към София и съвсем целият екип на фармацевтичната компания, съорганизатор на самодейността.  

Нуждата от кръв в България непрестанно се усилва

„ Това, което ми направи усещане е, че имаше много хора, които за първи път в живота си подаряват кръв. Отдавна са имали желание, само че все нещо ги е спирало. Апелът, че могат да оказват помощ на дечица, които се нуждаят от тяхната кръв, ги е убедил “, описа Евелина Динкова от Национален център по трансфузионна хематология. По нейно мнение повода за хроничния дефицит на кръв не е в това, че понижават кръводарителите, а че непрестанно се усилва потребността от кръв в България. Друг проблем е застаряващото население.

От ИСУЛ напомнят условията към бъдещите кръводарители:

Кръводарител може да бъде всеки на възраст сред 18 и 65 години, над 50 кг., клинично здрав, без съпътстващи болести, които се предават по кръвен път. Хубаво е, преди да дойдат да дарят кръв, искащите да са хапнали и да са пили задоволително вода, поучават специалистите. И напомнят, че при здрави хора кръводаряването 2 пъти в годината освен не крие опасности за здравето им, а даже е потребно. Освен това всеки доброволец получава 2 дни отпуск.

Какво съставлява таласемията и за какво пациентите имат потребност от кръв

Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на недостатък на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни кафези със мощно скъсена преживяемост. В резултат наличието на хемоглобин в организма е по-малко от нужното, което пречи на снабдяването на органите с О2 и води до анемия. Става въпрос за тежко заболяване, което продължава до живот. Лечението е стандартно, с регулярни кръвопреливания на всеки 2 до 4 седмици.

Децата и таласемията

В УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се намира най-големият от трите центъра в страната, където се лекуват и наблюдават 51 дребни пациенти с Таласемия майор. Най-малкият пациент е единствено на 11 месеца, оповестяват от болничното заведение. Понякога, изключително по време на дълги празници, родителите на тези деца чакат по над 20 дни, до момента в който се откри кръв за децата им. Без постоянно кръвопреливане, тези деца могат да живеят най-вече 4 години. При постоянно кръвопреливане, те имат естествен живот като на всички останали свои връстници.

Организатор на акцията по кръводаряване е фармацевтичната компания Нобел Фарма, в партньорство с Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки хематологични болести към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, както и на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР