1979-а е обявена от ООН за Международна година на детето.

...
1979-а е обявена от ООН за Международна година на детето.
Коментари Харесай

На този ден преди 38 години Людмила Живкова слага началото на събитие, станало нова форма за дипломация и сътрудничество

1979-а е оповестена от Организация на обединените нации за Международна година на детето. В началото на юни 1978 година Людмила Живкова в качеството си на ръководител на Комитета за просвета (с сан на министър) предлага по този мотив в България да се провежда галерия на надарени деца.

Така поражда концепцията за асамблеята „ Знаме на мира”, която се трансформира в интернационален фестивал на детското изкуство, извършен под егидата на ЮНЕСКО. На 31 юли 1979 година пък Министерският съвет на Народна република България излиза с предписание за организирането и провеждането на интернационалната детска асамблея „ Знаме на мира” в София и за създаване на монумента „ Знаме на мира”.

16 дни по-късно в София е открита Първата интернационална детска асамблея „ Знаме на мира”, в която вземат участие деца от 79 страни. Заедно с нея е открит и комплексът „ Камбаните” край София. При откриването на монумента там има сложени 68 камбани от страни от всички континенти.

Бетонната структура е от идентични правоъгълни тела, насочени към четирите направления на света, като в най-високата част на монумента - в сфера, която прилича планетата, са вместени седем камбани - знак на седемте континента.

Целият този план се сплотява от мотото „ Единство, творчество и красота”. Името и девизът на асамблеята са заимствани от философската система на Николай Рьорих - съветски художник и мъдрец. Първоначално самодейността е планувана като еднократна, само че поради позитивния интернационален отзив е решено срещите да са през три години.

Асамблеята е призната като нова форма за дипломация и съдействие в името на мира и е подкрепена от Организация на обединените нации, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и други интернационалните организации. През 1987 година Организация на обединените нации удостоява „ Знаме на мира “ със званието „ Вестител на мира”.

До 1989 година в София се организират четири асамблеи и четири срещи на деца от целия свят. В тях са взели участие общо 3900 деца от 138 страни и 14 000 деца от България. Асамблеята от 1989 година реализира връх, посрещайки участници от 135 страни. Поради настъпилите събития в България при прехода към народна власт на 30 август 1990 година българската страна приключва интернационалното детско придвижване „ Знаме на мира”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР