13 май е денят, в който спираме да работим за

...
13 май е денят, в който спираме да работим за
Коментари Харесай

До 13 май работим само за правителството

13 май е денят, в който стопираме да работим за страната и започваме да работим за себе си. Датата е алегорична.

Тя демонстрира по кое време държавната хазна ще се попълни, в случай че всичко направено бъде неотложно изземвано. Това е Денят на данъчна независимост, а по света е известна като Tax Freedom Day, напомнят от Института за пазарна стопанска система.

Първите над 132 дни работим, единствено с цел да си платим всички налози към страната.

През актуалната 2018 година българите ще създават приблизително по към 289 млн. лева за един календарен ден.

Консолидираните доходи в бюджета се чака да бъдат 38,2 милиарда лв.. Това значи, че през настоящата година ще са нужни малко над 132 дни, с цел да се попълни хазната и да се подсигурят обществените разходи.

Припомняме, консолидираните доходи включват всички обществени доходи за 2018 година, в това число приходите по държавния бюджет, бюджетите на ДОО и НЗОК, както и приходите в общинските бюджети.

В дните, които работим за попълване на хазната, живеещите в Българите ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят " за малко над 8 дни работа към страната. Това са заложените в бюджета близо 2,4 милиарда лева помощи от Европейски Съюз.

Местните данъкоплатци ще работим до 4-ти май за страната, а в дните до 13-ти май ще бъдем анулирани от европейските данъкоплатци, регистрират икономистите.

За по-прецизни сметки с изключение на изчислените 132 дни, следва да имаме мислено и плануваните 4 дни за отработване, които отразяват заложения недостиг от 1,1 милиарда лева по консолидираната фискална стратегия.

В последните години в държавния бюджет се залага недостиг. Това значи, че страната възнамерява да харчи повече, в сравнение с събира като доходи.

През последните две години обаче (2016 и 2017 г.) този недостиг не се осъществя и бюджетите имаха остатък. Ако и тази година стане по този начин, може и да няма дни за отработване.

От разчетените 132 дни за попълване на хазната най-вече - 34 дни, са за попълване на приходите от Данък добавена стойност. За приходите от акцизи ще са нужни близо 18 дни. За осигуровките ще ни е необходим малко над месец - 23 дни за обществено обезпечаване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните налози (данъкът върху общия приход за служащи - б.р.) ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни налози - за малко над 8 дни.

Други съвсем 8 дни ще работим, единствено с цел да платим държавните и общински такси.

До 1 май работят българите, с цел да си платят налозите през 2013 година

Тенденцията от последните години е Денят на данъчната независимост да идва все по-късно. Това значи, че действително данъчната тежест в страната нараства. През 2018 година имаме съответни ограничения за повишение на осигурителната тежест (покачване на осигурителната вноска за пенсия и на минималните осигурителни прагове), както и нараснал данък върху цигарите.

Тези ограничения са на стойност към 450 млн. лева, т.е. това е цената на по-високите налози през 2018 година, която ще покрият данъкоплатците. За страдание през последните 10 години, след въвеждането на плоския налог от 2008 година, нямаме образци за понижение на данъчната тежест у нас.

Тази сметката разпределя тежестта даже и за деца, пенсионери, само че единствено работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%. За тях Денят на данъчна независимост идва чак в края на юни.

В изчислението на ИПИ е употребена прогнозата на Министерството на финансите за Брутният вътрешен продукт на страната за 2018 година и е разпределено отмерено за всички 365 дни от годината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР