123 123 © Капитал 123 Още по темата Ще може

...
123 123 © Капитал 123 Още по темата Ще може
Коментари Харесай

Защо Ким отиде в Сингапур с китайски самолет

123 123 © Капитал 123 Още по тематиката
Ще може ли Тръмп да реализира договорка и с Ким на историческата среща в Сингапур

Фокусът на срещата се чака да бъде прекратяването на севернокорейските стратегии за нуклеарно оръжие и балистични ракети в подмяна на дипломатически и стопански отстъпки
10 юни 2018
Ще получат ли Тръмп и Ким Чен Ун своя орхидея от Сингапур?

Страната обичайно кръщава хибрид на националното си цвете при визити на високо равнище
9 юни 2018
Как Северна Корея си обезпечава непозната валута макар глобите

Търговският недостиг на страната с Китай продължава да нараства
6 юни 2018 Разстоянието от Вашингтон до Сингапур (15 594 км) е повече от три пъти по-голямо, в сравнение с от Пхенян до Сингапур (4749 км.). Технически видяно обаче, полетът бе по-голямо предизвикателство за водача на Северна Корея Ким Чен-Ун, в сравнение с за президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

За държавния аероплан на президента на Съединени американски щати се знае задоволително: модифициран " Боинг-747 " с противорадиационна отбрана, операционна зала и цялостна функционалност във въздуха, в това число опцията за президента да комуникира по време на полет с който си пожелае, а и самият полет може да продължи без презареждане повече от 15 часа (12 хиляди км).

За самолета на Ким Чен-Ун се знае по-малко, само че задоволително. Лидерът на Северна Корея разполага с два " Ил-62М ", създадени надлежно през 1985 и 1988 година Съветският реактивен аероплан е бил в миналото горделивост за самолетната компания " Аэрофлот " и през 1960-те е бил оценен като актуален и конкурентен на западните разновидности аероплан с отдалеченост на полета към 10 хиляди км. През 2018 година мястото на " Ил-62 " обаче е по-скоро в музея или в цеха за претопяване.

Вероятно това е повода Ким да избере да лети до Сингапур с друго, по-съвременно, само че непознато возило. В последна сметка през вчерашния ден той дойде за срещата с китайски " Боинг 747 ". Според южнокорейската организация " Йонхап " става въпрос за аероплан, употребен от китайското държавно управление за висши публични лица, в това число президента Си Дзинпин.

За последно севернокорейският държавен " Ил-62М " (единият от двата на разположение) беше видян в Далиан (Китай) преди месец, когато Ким се срещна за повторно със Си Дзинпин.

По света и у нас

Лидерите на Северна Корея - създателят на страната Ким Ир-Сен, а по-късно и синът му Ким Чен-Ир (бащата на настоящия Ким) рядко са пътували отвън Северна Корея, а когато са го правили, е било по принцип със специфичен брониран трен. Този трен е стигнал чак до България през лятото на 1975 година, когато Ким Ир-Сен е посрещнат от Тодор Живков на перона на преди малко издигнатата нова Централна гара в София - същата, която се употребява и в този момент.

Единственият полет отвън страната на държавния севернокорейски " Ил-62М " е точно късият полет до Далиан, 360 км. Един над шестчасов полет над вода до Сингапур евентуално би бил предизвикателство.

Оперирането на " Ил-62М " по пътнически посоки в Европа и Северна Америка е неразрешено от средата на 1990-те години, защото моторите на самолета са извънредно шумни, а също така гълтат 50% повече гориво, в сравнение с актуалните самолети. Пак по същото време (1995 г.) е създаден последният " Ил-62М ". Двата самолета, с които разполага Ким, са повече от 30 година в експлотация. Но пък са употребявани рядко, което демонстрира ниско равнище на изхабеност, а също така са сигурно добре поддържани. Вътрешното обзавеждане на тези самолети е по-скромно от това на президента на Съединени американски щати, само че все пак Ким разполага с цялостен комфорт по време на полет - спалня с душ и всички улеснения, дневна, кухня, кабинет и заседателна зала, в която могат да се настанят към 20 души.

Ти лети, лети

Един от уязвимите детайли на " Ил-62М " от позиция на актуалната авиация е неповторимата структура на самолета в която всичките (четири) реактивни мотора са ситуирани в опашката - по два отляво и отдясно. Такава структура е била новаторска за времето си, само че носи опасности заради мощно изместения към опашката център на тежестта. Поради тази причина " Ил-62М " разполага със особено шаси с едно колело под опашката, което се спуска при приземяване. Иначе е допустимо предницата на самолета да се изправи във въздуха, а опашката да опре до пистата при 250 км в час със съответните последици. При полети на празен " Ил-62М " в средата на самолета е ситуиран контейнер, който може да поеме до 4 тона вода за баласт и да се избегне упоменатият риск от наклоняване обратно.

Друг неповторим за " Ил-62М " детайл е това, че самолетът се ръководи механично посредством комплицирана система от натегнати стоманени кабели, лебедки, лостове и други механични съоръжения. Това изисква използването на избрана физическа мощ от водача по време на полет. За съпоставяне - ръководството на актуалните самолети е напълно компютъризирано и се реализира точно с електродвигатели, ситуирани в непосредствена непосредственост до детайлите на ръководството (елерони, крила, опашка и т.н.), водачът единствено би трябвало да даде нужната команда посредством компютъра.

Предимство за " Ил-62М " по време на полет е, че разположението на моторите в опашката обезпечава по-добра непоклатимост на самолета по време на стихия или турбуленция. Необичаен детайл е, че налягането вътре в самолета се поддържа като равнището на земната повърхнина, до момента в който при множеството модерни самолети налягането вътре е по-ниско. Надеждността на " Ил-62М " е съпоставима със западните самолети от неговото потомство, само че е доста по-ниска, в сравнение с актуалните самолети. До 2009 година са станали 24 съществени произшествия с " Ил-62 " и стотици жертви.

Накратко казано - обяснимо е за какво Ким Чен-Ун е решил да си спести вълнуващите часове на полет преди историческата му среща с Доналд Тръмп и да избере да лети с китайския аероплан, даже това да влиза в несъгласие със севернокорейската идея " чучхе ", в основата на която са понятията за цялостна самостоятелност и самодостатъчност. Освен Ким единствените двама държавни глави, които също употребяват " Ил-62М ", са в Африка - тези на Гамбия и Судан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР