120 000 етнически арменци от Нагорни Карабах ще заминат за

...
120 000 етнически арменци от Нагорни Карабах ще заминат за
Коментари Харесай

Очаква се 120 000 етнически арменци да напуснат Нагорни Карабах

120 000 етнически арменци от Нагорни Карабах ще заминат за Армения, защото не желаят да живеят като част от Азербайджан и се опасяват от етническо пречистване. Това е декларирало управлението на отделилия се район пред Reuters в неделя.

Арменците от Нагорни Карабах, територия, интернационално приета като част от Азербайджан, само че отвън контрола на Баку след разпадането на Съветския съюз, бяха принудени да разгласят преустановяване на огъня на 20 септември след светкавична 24-часова военна интервенция на доста по-голямата азербайджанска войска.

Азербайджан споделя, че ще подсигурява техните права и ще интегрира района, само че управлението на арменците в Нагорни Карабах споделя пред Reuters, че те ще изоставен.

Азербайджан неведнъж е отричал да има желание да им навреди.

„ Нашият народ не желае да живее като част от Азербайджан. 99 % избират да изоставен нашите исторически земи “, показва Давид Бабаян, консултант на Самвел Шахраманян, президент на самопровъзгласилата се Република Арцах.

Той сподели, че не е ясно по кое време карабахските арменци ще се придвижат по коридора Лачин, който свързва територията с Армения, където министър председателят Никол Пашинян беше изправен пред апели да подаде оставка с аргумента, че не е съумял да избави Карабах.

„ Съдбата на нашия безпаричен народ ще остане в историята като срам и позор за арменския народ и за целия цивилизован свят. Онези, които са виновни за нашата орис, един ден ще би трябвало да отговорят пред Бог за своите грехове “, споделя Бабаян.

Той добавя, че процесът на предаване на оръжията на етническите арменски бойци е в ход.

Изселването на толкоз доста хора от Карабах може също по този начин да промени деликатния баланс на силите в района на Южен Кавказ, посипан с нефтопроводи и газопроводи, където за въздействие се борят Русия, Съединените щати, Турция и Иран, разяснява CNBC.

Азербайджан, който е най-вече мюсюлмански, съобщи, че арменците, които са християни, могат да изоставен, в случай че желаят. Пашинян сподели, че те би трябвало да останат, в случай че не е безвредно да останат.

Медицинска евакуация от отделилия се район се чака през днешния ден.

След като хиляди арменци от Карабах останаха без храна, етническите арменски управляващи в района оповестиха късно в събота, че в района са пристигнали към 150 тона филантропичен товар от Русия и още 65 тона брашно, изпратени от Международния комитет на Червения кръст.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР