Изследване на белите дробове на хора, починали от COVID-19, установи

...
Изследване на белите дробове на хора, починали от COVID-19, установи
Коментари Харесай

Увреждане на белите дробове може да обяснява продължителния COVID-19

Изследване на белите дробове на хора, починали от COVID-19, установи упорито и обширно увреждане в повечето случаи, съобщи Ройтерс.

Резултатите могат да помогнат на лекарите да разберат на какво се дължи продължителният COVID-19, при който пациентите страдат от симптомите с месеци.

Извършилите изследването специалисти също откриха уникални характеристики на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Те обясняват защо той нанася толкова щети.

" Резултатите показват, че COVID-19 не е просто болест, причинена от смъртта на заразени с вируса клетки, но вероятно е следствие от задържането на тези анормални клетки задълго в белите дробове " - каза Мауро Джака, професор от лондонския Кингс колидж, който е един от ръководителите на изследването.

Специалистите са анализирали проби от тъкан от белия дроб, сърцето, черния дроб и бъбреците на 41 пациенти, починали от COVID-19 в университетската болница в Триест от февруари до април тази година. Макар и те да не са установили външни признаци за продължителна инфекция в други органи, открили " наистина обширно разрушаване на архитектурата на белите дробове ", като здравата тъкан била " почти напълно заменена от съединителна.

" Може да се очаква, че една от причините за продължително боледуване от COVID-19 е, че има обширно разрушаване на белодробната тъкан - каза проф. Джака пред Ройтерс. - Дори и някой да се възстанови от Ковид-19, нанесените щети може да са масивни ".

Все повече данни по света показват, че някои хора, преболедували COVID-19 и възстановили се от първоначалната зараза, имат редица продължителни симптоми, като умора, замъглено мислене, задъхване. Това състояние обикновено се нарича продължителен COVID-19.

Почти 90 процента от обхванатите в изследването 41 пациенти са имали няколко характеристики, неприсъщи за пневмониите. Едната от тях е увеличените тробми в артериите и вените на белите дробове. Друга е уголемяване на белодробните клетки, които имат и по няколко ядра - резултат от сливане на различни клетки в една.

Резултатите са публикувани в сп. " Лансет иБиоМедисин ", допълва БТА.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14395  Шефът на Спешна помощ-София разкри по какъв начин може да се понижи времето за банкет на пациенти с Коронавирус Шефът на Спешна помощ-София разкри по какъв начин може да се понижи времето за банкет на пациенти с Коронавирус  Премиерът за COVID-19: Ще има метаморфоза в лечебните заведения

Премиерът за COVID-19: Ще има метаморфоза в лечебните заведения  Екатерина Захариева се самоизолира Екатерина Захариева се самоизолира
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР