Нзок


Петнайсет на сто от бюджета на НЗОК трябва да се

Петнайсет на сто от бюджета на НЗОК трябва да се ...

... за подобряване на системата - въвеждане на електронно здравеопазване, реално остойностяване на труда, минимум 6.9 на сто за здравеопазване от БВП, пълен размер на здравните вноски, плащани от държавата, потребителската такса да се обвърже с минималната работна заплата, надграждане на модела за здравно осигуряване чрез въвеждане на индивидуални здравноосигурителни партиди.


Основата на документа на Националната здравна карта, не само според

Основата на документа на Националната здравна карта, не само според ...

... за здравната система продължават. Реимбурсират се много видове лекарства, въведоха се иновативни начини за лечение“, поясни икономистът. Според д-р Михайлов парите за здраве се харчат неефективно. Опонентът му каза, че атаките зачестяват заради борбата с корупционните практики в здравеопазването. По думите му това се дължи на засягането на много интереси.


За втори случай на жена, починала преди да дочака аортна

За втори случай на жена, починала преди да дочака аортна ...

... този етап, за да може 95 % от хората да си позволят заплащането на тези 10 хиляди лева? И тук бяхме обвинени, че едва ли не сме убили нашата майка, защото сме чакали дълго. Не, ние чакахме тези 40 хиляди лева, за да доплатим останалите 10 хиляди лева”, каза тя.На 10 май /четвъртък/, в Народно събрание се проведе заседание

На 10 май /четвъртък/, в Народно събрание се проведе заседание ...

... и достатъчна по обем медицинска помощ. От съсловната организация припомнят, че здравната карта, следва да не бъде рестриктивен инструмент, а база за анализ състоянието на системата и основа за формиране на политики за привличане и задържане на кадри, с цел осигуряване на достъпно и ефективно здравеопазване за населението", завършва деклрацията.


Надзорният съвет на НЗОК прие методиката за месечно заплащане на

Надзорният съвет на НЗОК прие методиката за месечно заплащане на ...

... Във връзка с откритите нарушения в столичната болница "Св. Екатерина" Начева изрази съжаление, че темата с медицинските изделия "така ескалира в медиите" и по думите й няма никакъв проблем. След приключване на 7-дневния срок, в който болницата може да обжалва констатираните при проверката нарушения, ще бъдат наложени санкции, допълни тя.


Проверката на Министерството на здравеопазването по случая с тежко болната

Проверката на Министерството на здравеопазването по случая с тежко болната ...

... в регистъра на хората, които практикуват неконвенционална медицина. Проверката трябваше да е готова днес до края на деня. Самата Лазарова също твърди, че не е лечител, а водач, който отвежда групи до духовен център в Бразилия, че не е познавала Теодора, а я е видяла за пръв път в чужбина.Националната здравноосигурителна каса изпрати информация до медиите относно случая с

Националната здравноосигурителна каса изпрати информация до медиите относно случая с ...

... който извършва това изследване, да е с придобита специалност и да притежава допълнителна квалификация/ сертификат за ехокардиография – базово ниво. Съставен е протокол от проверката, който е връчен и подписан от представляващите лечебното заведение. Право на лечебното заведение е да възрази в 7-дневен срок по направените констатации, отразени в протокола.


Жена почина в столична болница през седмицата, защото не е

Жена почина в столична болница през седмицата, защото не е ...

... извършва, е изключително подробна. „Включва проверка на статуса, приемането и цялата история на заболяването“, посочи специалистът. Тя се обърна с призив към пациентите да подават сигнали в Касата, ако е поискано такъв вид доплащане от тях. „След като приключат проверките, има законодателни санкции, ако се установят нарушения“, допълни д-р Кондова.


От НЗОК разпространиха официална деклрация до медиите, в която дават

От НЗОК разпространиха официална деклрация до медиите, в която дават ...

... отношение на тяхното използване и прилагане, както и възможната алтернатива от същата група/подгрупа изделия на по-ниска цена. Националната здравноосигурителна каса има готовност да извърши проверка по всяка конкретна жалба или сигнал, подадени от пациенти, неправителствени организации, лечебни заведения и др. и да уведоми обществеността за резултатите от проверките", завършва деклрацията.


Макар че говори за легла Здравната карта всъщността представлява ограничение

Макар че говори за легла Здравната карта всъщността представлява ограничение ...

... самият болен. Вторият проблем, според д-р Кацаров е, че се намалява броят на болните, които могат да бъдат отчетени по скъпите клинични пътеки. Освен, че се намалява общият брой легла, се намалява и броят на легла от най-високото трето ниво на компетентност - драстично, почти 3 пъти, обясни той.  


От 1,7 млрд. лева, които НОИ плаща на хора с

От 1,7 млрд. лева, които НОИ плаща на хора с ...

... е реформа. Там няма да бъдат тези с ТЕЛК-овете, които са на неуволняеми позиции по общини и администрации“, посочи още той. Днес се очаква 6000 души да се съберат пред Министерския съвет, за да изразят недоволството си срещу спорните промени в медицинската експертиза, от които обаче вчера властта се отказа.Преминаваме към модел на бюджетиране - държавата казва всеки един

Преминаваме към модел на бюджетиране - държавата казва всеки един ...

... проф. Иво Петров. Нещата трябва да се структурират принципиално. Трябва да се използва структурата на социалния стълб на НЗОК, за да бъде българският народ по-здрав. Трябва да има и допълнително здравно осигуряване, както е във всички работещи здравни системи в света. Това е солидарният здравен модел, категоричен е проф. Петров.


4 болници ще трябва да платят общо близо милион непредвидени

4 болници ще трябва да платят общо близо милион непредвидени ...

... видове, като за тях вече сумите се намаляват на 8000 и на 6000 лева, поясни той. Промяната ще засегне и реимбурсацията на изкуствените сърца, но само занапред. За тях касата вече ще плаща 133 000 лева, а досега предвиждаше 163 000 лева, каза директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.


Дали ще доплащат пациентите, зависи от фирмите доставчици. Ако те

Дали ще доплащат пациентите, зависи от фирмите доставчици. Ако те ...

... договор. Ако беше казано по-рано, щяхме да сме подготвени, добави той. Болниците са се запасили с необходимите консумативи, а от 1 април Касата ще ги плаща по новите правила. Това не е нормално. Същевременно пациентите чакат животоспасяващи процедури. Някои от тях може и да не дочакат, заяви проф. Генчо Начев.


Неформалните плащания в здравната система е желателно и това е

Неформалните плащания в здравната система е желателно и това е ...

... услуга заради финансово затруднение. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова каза, че в страната ни има добро здравно покритие с добро качество, но върху здравето влияят и други фактори, за които е необходимо обединяването на усилията на институциите, както и личната отговорност на всеки за собственото му здраве.


Всяка година българската нация намалява с от 20 до 30

Всяка година българската нация намалява с от 20 до 30 ...

... хаоса в здравеопазването ни, заяви от своя страна д-р Емануил Найденов. Това е един болен организъм, който  първо е недохранен, каза той. По думите му няма ефект от вкарването на повече пари в здравеопазването, защото заболеваемостта и смъртността се увеличава.   По думите на д-р Найденов здравеопазването стана политически инструмент.Броят на българите, лекували се в чужбина, с какви заболявания

Броят на българите, лекували се в чужбина, с какви заболявания ...

... МЗ, така и на касата". Предвижда се тази година НЗОК да плати 35 млн. лв. на германските здравни фондове, но предстои да се уточни дали сумата ще се плати наведнъж или разсрочено. Начева предлага до 15 април да се организират срещи с представители на германските фондове и сключване на споразумения.


Спират операции на деца в чужбина и разместват дати, за

Спират операции на деца в чужбина и разместват дати, за ...

... болни деца и лекарите зад граница. Това съобщи Пенка Георгиева от обществения съвет на фонда пред Дарик. Тя добави, че се е стигнало до момента, в който родителите да вадят пари от джоба си и да плащат на преводачи, за да може планираните операции на техните деца да бъдат извършени.


По 6700 чужденци на година влизат по спешност в болниците

По 6700 чужденци на година влизат по спешност в болниците ...

... бъдат възстановени и 5 466 388 млн. лева, с които се е разплатила за лечението на чужденци през миналата година. По смисъла на международните регламенти за координация на системите за социална сигурност заявените суми от една здравноосигурителна институция към друга, задгранична, трябва да бъдат изплатени в срок до 18 месеца.


Болници източват Здравната каса с недоносени бебета. Оказва се, че

Болници източват Здравната каса с недоносени бебета. Оказва се, че ...

... раждания. Огромното разминаване в цифрите е довело до съмнение надзорния съвет на НЗОК. Управителят на фонда Камен Плочев е категоричен, че броят на недоносените е значително по-малък и подозира, че става въпрос за злоупотреба. Ето защо в АГ болниците започват проверки. Проверките в родилните отделения трябва да приключат до месец.


Пациентски организации предложиха таксата за преглед при личен лекар да

Пациентски организации предложиха таксата за преглед при личен лекар да ...

... на здравната каса. Пациентите не са съгласни също така и с искането на общопрактикуващите лекари задължението им за 24-часово разположение да отпадне. От организацията посочват още, че не желаят изискванията на неудовлетворените от системата да се стоварват на гърба на пациентите и допълват, че това са възможностите на държавата ни.Поради постъпване в болница на управителя на Националната здравноосигурителна каса

Поради постъпване в болница на управителя на Националната здравноосигурителна каса ...

... в болница на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), проф. д-р Камен Плочев, д.м.н., неговите функции временно ще бъдат изпълнявани от назначения днес за подуправител д-р Йорданка Пенкова. Д-р Пенкова е досегашен директор на Районната здравноосигурителна каса в Шумен, пост който заема вече пети мандат, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.


"271 млн. лв. са общите задължения на здравната каса към

"271 млн. лв. са общите задължения на здравната каса към ...

... им ще стане според споразумения, които държавата ни е сключила със съответните страни за 2018 г. А още отсега ще започнат и преговорите за споразумения и през 2019 г. Няма да има нужда от актуализация на бюджета, посочи още Начева. Проблем с подписването на рамковите договори също не се очаква.


Тази сутрин се очаква да бъдат готови резултатите от проверката

Тази сутрин се очаква да бъдат готови резултатите от проверката ...

... и има съществени разминавания в данните. По думите й няма постъпили жалби, а над 600 лица са заявили възстановяване на плащанията след лечение в чужбина. По думите й милионите левове задължения не означават проблем, а бюджетът на касата може да разплати сумите към други държави от Европейския съюз, отбелязва БНТ.


С 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се“

С 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се“ ...

... документа гласи, че здравето на пациентите, лекувани на територията на РБългария, не може да бъде рискувано с фискални цели. В следващата седмица предстои официалното подписване на НРД 2018 г., като независимо от трусовете в сектора, БЛС се надява за стриктно спазване на договорените параметри и ще отстоява гласът на съсловието.


Когато имаш 157 млн. лв. за 2018 г., които означават

Когато имаш 157 млн. лв. за 2018 г., които означават ...

... в който България е председател на Съвета на министрите на Европейския съюз. Почвам се да се питам дали това е случайно. От този скандал нямат интерес нито Българският зъболекарски съюз, нито Българският лекарски съюз, нито пациентите. Заради 600 граждани да не се подпише Националният рамков договор, това би било абсурд.Лекарският съюз отхвърля апела на Горанов да не се подписва

Лекарският съюз отхвърля апела на Горанов да не се подписва ...

... бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси. Тогава депутатите от "Обединени патриоти" предположиха, че управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата. Проф. Плочев сподели, че върхунего е оказван натиск.


Надзорният съвет на НЗОК ще заседава извънредно днес, за да

Надзорният съвет на НЗОК ще заседава извънредно днес, за да ...

... 31.01.2018 г. задълженията по исковете на другите държави са на стойност 271 200 хил. лв. Средствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са в размер на 73 000 хил. лв.


Проф. Камен Плочев е нарушил, процедурата и забърка целия този

Проф. Камен Плочев е нарушил, процедурата и забърка целия този ...

... на Плочев, че е бил заплашван, Даниела Дариткова каза, че не е изглеждал като човек, който се страхува по време на изслушването си в НС. Тя изррази съжаление по повод думите на Плочев, че здравето му било сериозно разклатено, но допълни, че той е в основата на този скандал“.  


Финансовият министър Владислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на

Финансовият министър Владислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на ...

... от Държавната финансова инспекция, но ако управителят на Касата проф. Камен Плочев не може да даде обяснение, това означава, че е налице сериозно нарушаване на финансовата дисциплина. Преди дни здравният министър Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на здравеопазването ва третия кабинет на Бойко ... към профила поиска оставката на Плочев.


Живеем от скандал към скандал. Това каза в предаването "Лице

Живеем от скандал към скандал. Това каза в предаването "Лице ...

... Обективни факти са, че и ГЕРБ промениха правилата за избор на управител на НЗОК. От тези обективни факти обаче пациентите не получават по-добро здравеопазване и лекарите не работят при по-добри условия, псочи депутатът от ДПС. Нигяр Джафер е категорична, че няма правно основание, по което проф. Плочев да бъде освободен.


Никой не е поискал актуализация на бюджета. Това заяви днес

Никой не е поискал актуализация на бюджета. Това заяви днес ...

... още една сума в размер на 23 млн. евро", посочи той. Доц. Георги Йорданов от своя страна обясни, че има сигнали за източване на българската Каса през чужди каси. „140 млн. е сериозен проблем“, посочи той. Членовете на комисията обясниха, че дебатът е вреден, а този въпрос е повдиган многократно.


Надзорният съвет на НЗОК упражнява контрол и върху оперативната й

Надзорният съвет на НЗОК упражнява контрол и върху оперативната й ...

... В отговор на въпрос дали е искала да смени главния секретар на Касата, Начева каза, че този въпрос би го обсъдила само в присъствието на проф. Плочев. Преди дни проф. Плочев заяви, че Начева е настоявала да се освободи сегашния главен секретар и да се назначи посочен от нея човек.


Нямам ни най-малка представа, дали проф. Камен Плочев и бил

Нямам ни най-малка представа, дали проф. Камен Плочев и бил ...

... Десницата трябва да се преконфигурира. Искането в момента за предсрочни избори означава само едно - връщане на власт на БСП. Десницата трябва да изчака и да узрее. Десницата не е готова за предсрочни избори. Не може да се говори само за какво си "против", а не за какво си "за".


Спорът е диалектика и има две страни. Не мога да

Спорът е диалектика и има две страни. Не мога да ...

... да се свържа с опозицията. Това няма да доведе до нищо. Ако в НС бъде гласувана оставката ми, ще си отида и ще се опитам да осмисля къде съм сбъркал“. Плочев отново подчерта, че е искал не да се актуализира бюджетът на НЗОК, а да се покрият текущите разходи.  


Към момента финансовият недостиг на Здравната каса за 2018 година

Към момента финансовият недостиг на Здравната каса за 2018 година ...

... отива да се искат, като вероятно се е считало, че всичко това ще се разплати за сметка на спиране на достъпа на български граждани към системата в България за лечение и по този начин икономии, с които да разплащат на чуждите каси", каза още председателят на Сдружението на частните болници.


"Хубаво е, че проф. Камен Плочев повдигна въпросът, но не

"Хубаво е, че проф. Камен Плочев повдигна въпросът, но не ...

... не е възможно да се говори за актуализация на бюджет през февруари месец. Проф. Камен Плочев трябва да постави въпроса, но въпросът трябва да бъде решен чрез съгласуване между Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и НЗОК. Според него новият здравен министър има шанс, защото той не е от системата.


Не можах да схвана добре за какво става дума. Аз

Не можах да схвана добре за какво става дума. Аз ...

... "Това писмо не напада министъра. Няма нищо политическо в него. В него също така се вижда, че не се иска актуализация на бюджета на НЗОК. Министър Ананиев е предупреден на 2 февруари. Ако, заради този проблем почине някой български гражданин, аз ще искам оставката на министър Ананиев", закани се Велков.


В момента има тотална намеса в оперативното управление на Здравната

В момента има тотална намеса в оперативното управление на Здравната ...

... продължава, докато тя не си възвърне характера на независима  институция”, отбеляза той. Д-р Петров коментира също, че не е привърженик на прогнозата на проф. Плочев, че до 1-2 г. системата на здравеопазването ще се срине. „Има големи проблеми, но такъв апокалипсис не може да се очаква”, заяви д-р Димитър Петров.


Министърът на може да уволнява шефа на касата, но може

Министърът на може да уволнява шефа на касата, но може ...

... резерва. Бивш ... към профила . "Според мен министър-председателят сгреши. Той въобще не трябваше да се занимава със сиви кардинали и администрацията на президента. Ако аз бях на мястото на Румен Радев, нямаше да отговарям на Борисов, защото всички знаем, че премиерът обича да подхвърля такива приказки в пространството", завърши той.


Министър Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на здравеопазването ва

Министър Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на здравеопазването ва ...

... седмица без да го е информирал на своя глава е поискал да бъде чрез писмо актуализиран бюджета на НЗОК. Това е недопустимо. Освен това шефът на НЗОК е излъгал чии е бил подписът под документа. Причината за искането на Плочев е, че НЗОК дължи пари на чужди здравни каси  


Най-голямо завишение има в стойностите на клиничните пътеки за деца

Най-голямо завишение има в стойностите на клиничните пътеки за деца ...

... различно, но най-важното - Лекарският съюз е доволен", поясни Плочев, предаде БНР. Ден по-рано, в края на преговорите по договора с Българския лекарски съюз, стана ясно, че се завишават стойностите на общо 113 пътеки. Очаква се договорът да бъде подписан този месец и да влезе в сила от 1 април.


Пенсионерите ще имат право на безплатни зъбни протези. Те ще

Пенсионерите ще имат право на безплатни зъбни протези. Те ще ...

... сочат данните на Българския зъболекарски съюз. От Министерството на здравеопазването са убедени, че голяма част от тези хора са социално уязвими и не разполагат със средства да решат проблема си. Изчисленията показват, че средният годишен разход на системата за едно лице, нуждаещо се от протеза, би бил около 200 лева.


Средствата, които се определят в бюджета на НЗОК за дентално

Средствата, които се определят в бюджета на НЗОК за дентално ...

... Дания, заявиха от Сдружението на българските зъболекари и обясниха, че са готови да участват в подготовката на законопроекта. От сдружението казаха още, че в задълженията на зъболекарите трябва да влиза и обучението как човек да си мие зъбите, защото едва ли всички, които го правят, знаят как да става това.


Недоволство сред общопрактикуващите лекари заради недостигът на средства в бюджета,

Недоволство сред общопрактикуващите лекари заради недостигът на средства в бюджета, ...

... страната са сключили договор със Здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в районната здравна каса. До момента такива сигнали в Касата и здравното министерство не са постъпили.


"50 милиона лева годишно заплаща Здравната каса за интензивното лечение

"50 милиона лева годишно заплаща Здравната каса за интензивното лечение ...

... т.нар. пръстов идентификатор не могат да се използват без заповед на управителят на Касата, посочи още той, както и уточни, че става дума за 800 000 файла, до които никой не може да стигне. Най-вероятно ще се вземе решение на ниво службите, които контролират личната информация и ще бъдат унищожени.


"В рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за

"В рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за ...

... той. По думите му моделът от 1999 г се е изчерпан. „От нашата парламентарна група ще получите помощ и съдействие по обсъждането и въвеждането на този нов модел у нас", заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, с което изрази подкрепата на цялата парламентарна група към предложението на министър Ананиев.


14 милиона лева повече средства са предвидени за общопрактикуващите лекари.

14 милиона лева повече средства са предвидени за общопрактикуващите лекари. ...

... лечебните заведения. Недостиг на лекарства няма да има“, категорична бе тя. От думите й стана ясно, че от 26 нови лекарства за 13 се въвежда по-строг контрол“. „Не планираме недостиг, тъй като тази година има 400 милиона ръст в бюджета на НЗОК. При правилно разходване на средствата“, каза още тя.


Вдовица даде на съд Министерство на здравеопазването за половин милион

Вдовица даде на съд Министерство на здравеопазването за половин милион ...

... чужбина обаче задвижва процедурата едва през ноември.  Болният мъж обаче не успява да стигне до болницата във Виена и издъхва миналия януари. След като Христина даде гласност на случая, от Министерство на здравеопазването възложиха проверка. Очаква се до дни да стане ясно дали Комисията за лечение в чужбина е виновна.


Точна сума за размера на потребителската такса при прегледа при

Точна сума за размера на потребителската такса при прегледа при ...

... 58 години, сподели общопрактикуващият лекар“, каза д-р Брънзалов. Той посочи, че кабинетите им са обзаведени лично от лекарите, плащат и наеми. За да нямаме банкрутирали лекари, трябва държавата да помогне. Той добави, че от съсловието са за диалог. „Не искаме да правим протести, а да седнем и да се разберем“.


От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните

От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните ...

... от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.


Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи

Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи ...

... Дарик. Според него европейските практики би трябвало да се следват. Общопрактикуващият лекар е на мнение, че работата на съсловието ще се подобри значително, ако оборудваме лекарите с регистратори, с медицински сестри, а също и с ехограф, така че пациентите да не се изпращат на различни места за ултразвуково изследване.  


Ще бъдат въведени отново индикативни /прогнозни/ стойности в онкологията, лъчелечението,

Ще бъдат въведени отново индикативни /прогнозни/ стойности в онкологията, лъчелечението, ...

... надлимитна дейност през 2015 год, Начева каза, че тогава НЗОК е платила на болниците близо 200 млн.лв. допълнително над предвидената сума. Ако има болница, разполагаща с документи, че не е платена, нека покаже този факт, каза още тя и подчерта, че 2015 год. е приключила без просрочени задължения към болниците.


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) получи от Министерството на здравеопазването (МЗ)

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) получи от Министерството на здравеопазването (МЗ) ...

... на общопрактикуващите лекари. Те са за сумата, която касата доплащат за всяко посещение на пенсионер при личния му лекар – най-възрастните внасят 1 лв., а касата доплаща 1,90 лв. до стандартната такса от 2,90 лв. Личните лекари са длъжни да отчитат прегледите на пенсионерите чрез номерата на издадените касови бележки.


Личните лекари недоволни от новите правила, по които ще отчитат

Личните лекари недоволни от новите правила, по които ще отчитат ...

... касови бележки се въвежда, за да има повече прозрачност как се харчат държавните пари. Джипитата обаче не приемат този аргумент. От Здравната каса уточниха, че инструкциите ще са готови в края на седмицата. От съсловието предупреждават, че новите правила за отчитане на потребителската такса може да изкарат медиците на протест.


Всеки пациент, получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ,

Всеки пациент, получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ, ...

... за новия начин на отчитане пред НЗОК, според който те трябва да описват и номера на издадения касов бон. От организацията настояват срокът за влизането в сила на новото отчитане да бъде променен и посочват още, че такъв начин на отчитане ще доведе до забавяне в медицинското обслужване на пациентите.


Решението на Върховния административен съд (ВАС) на Република България, с

Решението на Върховния административен съд (ВАС) на Република България, с ...

... 1 523 882 392 лв., съобразно възможностите на ЗБНЗОК за 2015г., надвишават определените прогнозни стойности в размер на 1 450 544 508 лв., определени в изпълнение на Решение №РД-НС-04-9 от 27.01.2015 г. на НС на НЗОК. „Решението на ВАС с №493 няма правни последици за НЗОК“, посочиха от Здравната каса.


С до 1/12 от средствата, заложени в Закона за бюджета

С до 1/12 от средствата, заложени в Закона за бюджета ...

... Надзорният съвет на НЗОК реши да отложи плащанията към аптеките за след 8 януари 2018 г. Така по празниците част от аптеките бяха принудени да търсят допълнителни средства, за да закупят нужните лекарства, съобщиха от БФС. НЗОК започва следващата година с дефицит само за лекарства от близо 150 млн. лв.


Днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Българският лекарски съюз (БЛС) и

Днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Българският лекарски съюз (БЛС) и ...

... условията и реда на действие на НРД 2017 за медицинските и за денталните дейности. Преговорите продължават интензивно през следващите дни. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса на свое заседание от 19.12.2017 г. даде мандат на ръководството на институцията за водене на преговори с БЛС за НРД 2018 за медицинските дейности.


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие решение за

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие решение за ...

... в размер до 1/12 от средствата, заложени в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Решението е в сила до приемане на месечното разпределение на параметрите по Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., което ще се осъществи още през януари т.г.


Преди 15 години, през януари 2003 година, в сътрудничество с

Преди 15 години, през януари 2003 година, в сътрудничество с ...

... отдела са отговорили в рамките на срока от 5 дни. Приемната на НЗОК се намира в кв. Лозенец, ул. „Любата“ № 15 и през 2017 г. е посетена от 965 здравноосигурени граждани. Звеното за информация на здравноосигурени граждани е едно от първите, създадено при старта на НЗОК през 1999 г.


Oт 1 януари държавата ще плаща за допълнителни ин витро

Oт 1 януари държавата ще плаща за допълнителни ин витро ...

... 2018-а. Лекарите напомнят - хората с ТЕЛК у нас са 8 на сто – при средно 15-16 процента за европа. След като планираният мораториум върху новите терапии отпадна, след серия от протести, през 2018 пациентите с тежки заболявания все пак ще могат да се лекуват с най-новите и скъпи медикаменти.


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) създава организация, за да не остават

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) създава организация, за да не остават ...

... страна на здравноосигурените граждани, до възстановяване на нормалното функциониране на ПИС, в Централното управление на НЗОК – ул. „Кричим“ №1, ще бъде обособено едно работно място, което да обслужва пациенти, които трябва да заверят или презаверят рецептурните си книжки. И в момента институцията продължава да работи за отстраняване на повредата.


Столичната здравна каса спря работа с граждани. Причината - повреда

Столичната здравна каса спря работа с граждани. Причината - повреда ...

... е възникнала още миналия петък, от тогава в Столичната здравна каса няма и интернет. От там съобщиха за БНТ, че се работи за отстраняването на повредата. Докато това се случи, пациентите, които отиват за заверка на книжки и протоколи за лекарства, няма да бъдат обслужвани, уточниха от Столичната здравна каса.


В предаването „Тази сутрин“ по БТВ от 19.12.2017 г. бившият

В предаването „Тази сутрин“ по БТВ от 19.12.2017 г. бившият ...

... на законовите изисквания, да постигнат това, заявяваме, че Националната здравноосигурителна каса застава зад оклеветените от страна на д-р Димитър Петров и настоява за спиране на недостойната кампания, която е подел. В противен случай ще бъдем принудени да се обърнем към правозащитната ни система за предприемане на предвидени в закона мерки.


Днес, 21 декември 2017 г., Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е

Днес, 21 декември 2017 г., Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е ...

... връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари или специалистите по съответния профил на заболяване, биха могли да предпишат, а аптеката да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица по-рано от регламентирания 30-дневен срок, за да може всеки български гражданин да получи необходимите му лекарства за празниците.


На лечебните заведения за болнична медицинска помощ да бъдат изплатени

На лечебните заведения за болнична медицинска помощ да бъдат изплатени ...

... извършена и отчетена дейност през м. ноември. Това реши на свое редовно заседание на 19 декември 2017 г. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК). Парите ще бъдат преведени до 22 декември 2017 г. на всички болници, в това число и на болниците в Ловеч и във Враца.


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е уведомила договорните си партньори, че

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е уведомила договорните си партньори, че ...

... достатъчни получените от здравноосигуреното лице медикаменти, след последните две отпускания от аптеката. Срокът, за който са достатъчни отпуснатите по предходното предписание количества и тези по извънредното предписание, се отразява в амбулаторния лист на пациента. В него и в новата рецептурна бланка се записва конкретната дата за следващото предписване на лекарства.


Преговорите за Национален рамков договор /НРД/ за 2018 г. са

Преговорите за Национален рамков договор /НРД/ за 2018 г. са ...

... момента преговорите между двете страни не са започнали. Срокът за подписване на НРД е до 28 февруари 2018 г., което е изключително кратък и недостатъчен период от време, предвид огромното количество текстове за промяна в нормативни документи и цялостните параметри по изготвяне на нов рамков договор, допълват от съсловната организация.


Мораториумът върху новите лекарства е автогол, който е пробутан от

Мораториумът върху новите лекарства е автогол, който е пробутан от ...

... по-ниско ниво, отколкото за шеф на районна каса. Стана така, че управител може да стане всеки с три години стаж", посочи гостът. Според него проф. Плочев няма достатъчно опит и квалификация и дори не познава терминологията. Освен това координацията на администрацията в Касата е „на почти нулево ниво“, каза Петров.