На 10 май /четвъртък/, в Народно събрание се проведе заседание

...
На 10 май /четвъртък/, в Народно събрание се проведе заседание
Коментари Харесай

БЛС не приема параметрите на новата здравна карта

На 10 май /четвъртък/, в Народно заседание се организира съвещание на Комисията по опазване на здравето, чиято цел бе разискване на новата национална здравна карта. Коментари по съществени аспекти от заложените текстове, предизвикаха жарък спор измежду присъстващите – съсловни организации, пациенти и депутати.

Това се споделя в декларация на Български лекарски съюз публикувана до медиите, която публикуваме без редакторска интервенция.

"В пленарна зала БЛС изрази изрично противоречие с Проекта на национална здравна карта, в частност с планувания брой кревати по подготвеност, който ще сътвори съществени национални и районни диспропорции. Лекарския съюз е безапелационен, че разискване на заложените текстове в здравна карта не е имало, а на единственото съвещание на Националната комисия за правене на картата, е реализирано единодушие единствено за издание предложенията на регионалните комисии. „ БЛС никога не е приемал написаното в националната карта, тъй като не сме съгласни със наличието й. Сериозно обезпокоени сме по две аргументи – първо, по този начин оферти план на Национална здравна карта е следващия административен инструмент за лимитиране активността на лечебните заведения, което ще докара до неспособност за развиване на новаторска медицина и отлив на фрагменти от болничното опазване на здравето, и второ – БЛС в никакъв случай не приемал Проекта на национална здравна карта, както се опита да бъде вменено на съвещанието “, безапелационни са от съсловната организация. „ Употребяване името на БЛС за легитимиране приемането на НЗК, направена само и единствено от екипи на Министерство на здравеопазването, е неприемливо. Категорично отхвърляме да приемем здравната карта във разновидността, в който е оповестена, тъй като в нея не са взети под внимание мненията на регионалните комисии, които прецизно съблюдават метода на пресмятане по отношение на нужния брой кревати по типове действия и равнища на подготвеност “, разясняват от БЛС. „ Как тогава е направен този план и съгласуван ли е със спецификата и миграцията по райони, и с потребността на популацията? “, пита доктор Венцислав Грозев, ръководител на съсловната организация на лекарите.

Лекарския съюз е безапелационен, че този вид на Национална здравна карта, със заложените кревати по равнище на подготвеност, ще затрудни извънредно болничното лекуване по избрани специалности и ще наруши правата на здравноосигурените лица за достъп навременна и задоволителна по размер здравна помощ.

От съсловната организация напомнят, че здравната карта, следва да не бъде рестриктивен инструмент, а база за разбор положението на системата и основа за образуване на политики за привличане и задържане на фрагменти, за обезпечаване на налично и дейно опазване на здравето за популацията ", приключва деклрацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР