За втори случай на жена, починала преди да дочака аортна

...
За втори случай на жена, починала преди да дочака аортна
Коментари Харесай

Близки на починала жена съдят Здравната каса

За втори случай на жена, умряла преди да дочака аортна клапа писаха медиите тази седмица. Става дума за безкръвна интервенция, медицинските произведения, за която не се покриват напълно от здравната каса. Става дума за 10 хиляди лв.. Починалата жена е Мария Теохарова, на 87 години.

Дъщеря й Радост Теоханова описа, че майка й получила инфаркт и била призната в Окръжна болница „ Света Анна”, където схващат, че се нуждае от аортна клапа.

„ От „ Света Анна” ни обясниха, че само в „ Света Екатерина” може да бъде сложена тази клапа и само там се правят тези безкръвни интервенции.

От болница „ Света Екатерина” реагираха стремително на нашето питане дали нашата майка може да бъде преместена. Тя незабавно след празниците, тъй като това се случи след Коледа, на 28 сутринта към този момент беше призната в болница „ Света Екатерина”. На първия ден от новата година й беше направена коронарография, следващи изследвания”, описа дъщерята на починалата.

Близката на умрялата акцентира, че аортната клапа е била включена в чакащата листа.

„ После документите се придвижват в НЗОК. Оттам най-късно до два месеца ние би трябвало да получим, документите се изпращат т.е. в „ Света Екатерина” и тази интервенция би трябвало да бъде осъществена. Изминаха тези два месеца и отговор няма от никъде”, сподели Теохарова.

„ Няма отговор, тъй като Здравната каса подписа смъртната присъда на нашата майка. Самата интервенция коства 50 хиляди лв.. До февруари-март тези консумативи за аортната клапа не се е заплащала. Изведнъж вземат решение, че ще бъде заплащано съгласно стандартите на Европейски Съюз. Съобразно страните, в които се правят тези интервенции, част от средствата се заплащат от пациентите. Питам българският пенсионер и работещ, какви пари получава на този стадий, с цел да може 95 % от хората да си разрешат заплащането на тези 10 хиляди лв.? И тук бяхме упрекнати, че надали не сме умъртвили нашата майка, тъй като сме чакали дълго. Не, ние чакахме тези 40 хиляди лв., с цел да доплатим останалите 10 хиляди лева”, сподели тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР