От НЗОК разпространиха официална деклрация до медиите, в която дават

...
От НЗОК разпространиха официална деклрация до медиите, в която дават
Коментари Харесай

НЗОК с разяснения за починалата в столична болница жена

От НЗОК разпространиха публична деклрация до медиите, в която дават детайлности за случая с умрялата в столична болница жена.

Публикуваме декларацията без редакторска интервенция.

"Във връзка с журналистически материали в печатните и в електронните медии, както и със сигнали от пациентски организации за болна, умряла заради неспособност да доплати цената на нужното й здравно произведение „ Транскатетърна аортна клапа “, както и за други пациенти, чийто живот е заплашен заради липса на средства – съгласно медиите, осведомяваме следното:

Националната здравноосигурителна каса е разпоредила незабавна инспекция по случая, която ще приключи в границите на утрешния ден – 27 април 2018 година, и касата ще оповести резултатите от инспекцията. По предварителни данни, леталният излаз на пациентката, за която медиите алармираха, не е обвързван с невъзможността да се сложи аортна клапа, а с тежкото й общо положение и съществени съпътстващи болести.

Направените информации в осведомителната система на НЗОК демонстрират, че за интервала 1 април 2017 година – 31 април 2018 година през 4 лечебни заведения в страната – МБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив, и преди всичко в УСБАЛССЗ “Св. Екатерина “ и АДЖЪБАДЕМ СИТИ КЛИНИК – София, са минали общо 105 пациента, някои от които приети в болница по два и повече пъти, за слагане на транскатетърна аортна клапа. От тях 7 са умряли заради влошено общо здравословно положение, което не е обвързвано с слагането на клапите.

По клинична пътека (КП) № 116 „ Оперативно лекуване при сърдечни болести в изискванията на екстракорпорално кръвообращение. Минимално инвазивни сърдечни интервенции при лица над 18 години “, КП № 119 „ Оперативни процедури при сложни сърдечни малформации с доста огромен размер и трудност в условия на екстракорпорално кръвообращение “ и КП № 120 „ Лечение на полиорганна непълнота, развила се след сърдечна интервенция “ за същия интервал са минали 5 пациента, като двама от тях са умряли в лечебното заведение, по аргументи, които нямат нищо общо с слагането на клапите.

Условията и редът за установяване на цената на медицинските произведения, заплащани от бюджета на НЗОК, са регламентирани в Наредбата за изискванията и реда за сформиране на лист на медицинските произведения по член 30а от Закона за медицинските произведения и за установяване на цената, до която те се заплащат. Предложената цена не може да бъде по-висока от продажната цена за съответното произведение, посочена в листата по член 1, т. 1, писмен знак „ а “ от Наредбата – централизирана електронна база данни, управлявана от Изпълнителна организация на медикаментите. Предложената цена се заявява от заявителя.

Заявени са общо 3693 бр. медицински произведения от 208 заявителя. От тях 590 бр. медицински произведения са включени в листата на медицински произведения, прилагани в извънболничната здравна помощ и 3103 бр. - в листата на медицински произведения, прилагани в болничната здравна помощ.

При установяване на цените, които НЗОК ще заплаща, са взети поради както най-ниските цени, препоръчани от производителите, по този начин и информация от Европейските страни за стойностите на медицинските произведения, заплащани от техните фондове:

Направен е разбор на медиицинските произведения и практиките в здравноосигурителните фондове на следните страни: Франция, Полша, Словакия, Австрия, Испания, Словения, Люксембург, Хърватия, Естония, Румъния и Германия.

В две от страните - Словакия и Франция, следните медицински произведения са с по-ниски стойности от тези на НЗОК, съпоставени с настоящата спецификация:

Рингове за клапна реорганизация (анулопластика) – 5% по-ниска цена в Словашкия публичен здравноосигурителен фонд;

Моновентрикуларни устройства с пулсативен ток

Бивентрикуларни устройства с пулсативен ток – 18% по-ниска цена в листата на реимбурсирани медицински произведения за подкрепяне на циркулацията от Френски фонд.

Направен е обзор на информацията в 5-те най-големи немски здравноосигурителни фондове на Германия по брой членове: Techniker Krankenkasse, TK, Barmer GEK, DAK-Gesundheit, AOK Bayern и AOK Baden-Württemberg. Имайки поради системата на Германия е прегледана и информация от Немски Институт за ДСГ -InEK GmbH G-DRG-Version 2018, където попадат диференцирани следните стойности на лекарство отделящ коронарен стент:1 бр - 68,75 €, 2 бр.-137,50 €, 3 броя 206,25 €, 4 броя – 275 €, 5 броя 343,75 €, 6 броя стент 412,50 €.

Направен е разбор на цената на медицински произведения, заплатени от НЗОК по стойност по фактура на лечебните заведения за болнична помощ.

Намерени са стойности по фактури, по-ниски от избраните в листата на 10 подгрупи по механически условия, всичките в съществена група 4– Стент – коронарни и периферни, с разлика в диапазон от 51 лева до 900 лева

Вземайки поради избраните със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средства за календарната година от 98 000 хиляди лв., Надзорният съвет на НЗОК утвърди лист със стойности, до които НЗОК да заплаща за медицински произведения от 1 април 2018 година, с препоръчани стойности, които дават отговор на най-ниската стойност от регистрирана фактура за 2017 година и по-ниски стойности за групи медицински произведения, заплащани от фондове в страни от Европейския съюз.

След издание на листата, всяко лечебно заведение организира процедура – социална поръчка, съгласно нуждите на всяко от тях. Считаме за изцяло реалистична опцията производителите да предложат по - ниски цени за медицинските произведения.

С извършена процедура през 2018 година НЗОК е подсигурила достъпа на пациентите до повече медицински произведения на по-ниски цени със заявителите (фирмите, които дават медицинските произведения на лечебните заведения за болнична помощ) по отношение на предишни години. За 2018 година са контрактувани 828 нови медицински произведения в болничната помощ. Всеки здравноосигурен има право да получи медицински произведения от Списъка и да изисква от лечебното заведение информация по отношение на изделията във връзка с тяхното потребление и използване, както и вероятната опция от същата група/подгрупа произведения на по-ниска цена.

Националната здравноосигурителна каса има подготвеност да извърши инспекция по всяка съответна тъжба или сигнал, подадени от пациенти, неправителствени организации, лечебни заведения и други и да уведоми обществеността за резултатите от инспекциите ", приключва деклрацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР